A türelem kenyeret terem – Kombájnok az utakon

facebook megosztás


Fotók: Horváth Zoltán

Megkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok, így egyre több mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel találkozhatnak a közlekedők az utakon. A szakemberek fokozott figyelemre intenek, a kombájnosok pedig nagyobb türelmet kérnek a forgalomban résztvevőktől.

Az aratás időszaka minden évben visszatérő konfliktusokat okoz a személygépkocsi-vezetők és a lassú járművek vezetői között. A kombájnok sebességét nehezen viselik a sofőrök, gyakran felelőtlen előzésbe kezdenek, ami azonban balesetveszélyes is lehet.

– A mezőgazdasági vontatók, traktorok és kombájnok közlekedése fokozott odafigyelést igényel a vezetőiktől, de fokozott körültekintés szükséges a forgalom többi részvevőjétől is – kezdte Lovkó Balázs százados, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója.

– A betakarítási munkálatokban résztvevő gépjárművek vezetőinek az általános KRESZ-szabályokon kívül kötelességük betartani a túlméretes járművekre vonatkozó biztonsági rendszabályokat is. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására, és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is. A forgalomban résztvevő többi vezetőnek pedig szem előtt kell tartania, hogy ezeknek a járműveknek az előzése a felépítményük, sebességük miatt egy kicsit kockázatosabb, nagyobb odafigyelést igényel, hiszen az útszakasz beláthatósága és a szemből érkező forgalom észlelhetősége korlátozott. Kérés a vezetőkhöz, hogy a mezőgazdasági gépek méreteit, sebességét és a közlekedési sajátosságait figyelembe véve, elővigyázatosan, az úttest jobb széléhez húzódva tegyék lehetővé az elhaladásukat.

„Nincs más közlekedési mód.”

Hantos János, a Favorit Autósiskola szakoktatója lapunknak elmondta, hogy egész egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ezek a járművek az utakon ebben az időszakban jelen lesznek, nem kényszeríthetjük a gazdálkodókat arra, hogy a termény kárára más közlekedési módot találjanak ki.

– Ez egy ciklikusan, minden évben ismétlődő helyzet, hogy a mezőgazdasági betakarítási munkálatok alatt nagy számban vannak jelen az utakon nagy tömegű, viszonylag lassan mozgó egységek, traktorok, kombájnok, egyéb munkagépek. Természetes konfliktusokat szülnek ezek a személygépkocsi-vezetők és egyéb járművezetők között. Ez a konfliktus másképp nem oldható fel, mint hozzáillő kompromisszumkészséggel. Tessék rá számítani, felkészülni, időben úgy készülni, hogy ez ne okozhasson türelmetlenséget! Nyilvánvalóan ez összgazdasági, nem egyéni érdek csupán, hogy a megtermelt mezőgazdasági termékek mielőbb megfelelő tárolóhelyre kerüljenek. Ehhez kell a járművezetőknek, a személygépkocsi-vezetőknek - mivel nincs más esély - a türelmét erősíteni.

A türelmetlen sofőrök kenyere is a kombájnoknak köszönhető

A munkagépek vezetői arra kérik a többi autóst, hogy gondoljanak arra, hogy ők is csak a munkájukat próbálják végezni minél hatékonyabban. Ráadásul mindenkinek a saját érdeke, hogy segítse a haladásukat, ha a jövőben is kenyeret szeretnének vacsorázni.

– A vezetők nyolcvan százaléka türelmes, de van egy-két kirívó eset, aki bátornak hiszi magát. Nem tudják sokan, hogy a gép farkormányzású, és kis kormánymozdulattal is nagyot tud csapni a hátulja. Arra kell vigyáznunk, hogy le ne üssünk valakit az úton véletlenül. Én harminc éve kombájnozok, és egyre türelmetlenebbek az emberek. Vannak olyanok, akik követik a kombájnt egy darabig, utána megelőzik szép lassan, de van, aki úgy elhúz mellettünk, mintha ott se lennénk. Nagyon változó, van, aki megköszöni, ha elengedjük, de van, aki nem. Volt olyan, hogy én úgy láttam, csattani fog az autó a kombájnon, de mégis elfért valahogy. Több türelmet kérnénk az autósoktól. Én is vezetek személygépkocsit is, és félreállok, ha meglátok egy nagy gépet és elengedem – osztotta meg tapasztalatait újságunkkal Tóth Zoltán vállalkozó kombájnos.

Odafigyeléssel elkerülhetők a balesetek

A járművezetőknek tehát ebben a szezonban türelemre, éberségre és fokozott óvatosságra van szükségük a közutakon, és ezen belül a kombájnok, a traktorok és a szállítójárművek megelőzéséhez is. A balesetmentes közlekedés az egyik meghatározó feltétele annak, hogy minden szem búza időben a raktárba kerüljön, onnan pedig a kenyér a családok asztalára.

Körtvélyessy Vivien

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.