A város közlekedését érintő napirendi pontokról is döntött Nagykanizsa közgyűlése

A város közlekedését érintő napirendi pontokról is döntött tegnap Nagykanizsa Közgyűlése. A soron kívüli ülésen útfelújításokat rangsoroló munkacsoport létrehozásáról is tárgyaltak.

Képviselői kezdeményezésre létrejött egy munkacsoport, melynek feladata rangsor, illetve ütemterv készítése, amely alapján a városi úthálózat felújítása észszerűen, célirányosan tud haladni, a terveztetéstől az átadásig. A munkacsoportban a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési csoport, a Via Kanizsa, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság, a Volánbusz és a Magyar Közút Zrt. képviselői lesznek.

Radics Bálint képviselő módosító indítványának hatására a munkacsoportban a város civil kerékpárosainak képviselője is szerepet kap.

Szintén a város közlekedését érintette az a napirendi pont, amely a Petőfi út – 7-es elkerülő csomópontjának problémájára kívánt megoldást találni. Az úgynevezett „KÖRVÁRTA" rendszer kiépítése az adott helyszínen - annak forgalma miatt - nem lenne elégséges - hangzott el a szakértői vélemény. A csomópontot illetően érvényes építési engedély van - viszont a Magyar Közút Zrt. évek óta nem tud forrást biztosítani a kivitelezéshez.

Mint azt Büki Zoltán, a cég osztályvezetője az ülésen elmondta: hamarosan megjelenik egy új kormányhatározat, amelyben esetleg forrás lesz az ominózus helyszínen a körforgalom kiépítésére.

A „KÖRVÁRTA" tervezését a testület módosítással fogadta el, így annak helyszíne a döntés értelmében a szintén kritikus Hevesi-Rózsa utcák kereszteződése lesz.

Több, vitát gerjesztő napirend után a testületi ülés hétfő este 9 óra után ért véget. A soron kívüli ülés végén csak az ÉVE frakció nyilatkozott, a Fidesz-KDNP frakciója és a polgármester sem kívánt megszólalni.

– Azért nyúlnak ilyen hosszúra ezek a közgyűlések - érdemtelenül -, mert nem veszik tudomásul, sem a polgármester, sem a Fidesz-frakció, hogy ma a többséget az ÉVE- frakció adja a közgyűlésben. Ma mi mondjuk meg, hogy mit szeretnénk, és mit hogyan szeretnénk elvégezni. Ők ezt borzasztó nehezen élik meg, nyilvánvalóan mindent elkövetnek annak érdekében, hogy szétzilálják a közgyűlés munkáját. Különböző előterjesztésekkel, amik nem ide valók, vagy éppen ide valók lennének, csak éppen idő előttiek. Mert a 2021-es költségvetést érintik, és azt sem tudjuk még egyébként, hogy a 2020-as költségvetés hogyan fog alakulni. Figyelemmel a sajnálatos COVID járványra, és ennek gazdasági hatásaira: nem tudjuk, mennyi lesz a bevétel-kiesésünk. Sok bizonytalansági tényező van. Ők sok olyan költségvetést, kiadási oldalt növelő ötletekkel jönnek, amelyek valóban fontosak lehetnek, csak nem most - fejtette ki Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője.

V.A.