Állatvédelmi tábor a menhely kutyáival

facebook megosztás

Napjainkban az állatvédelmi mozgalmak egyre nagyobb szerepet kapnak a társadalomban.

A hírekben gyakran látni bántalmazott, rossz körülmények között tartott háziállatokat. Ennek következtében sokan felemelték a hangjukat amellett, hogy az állatok védelmére nagyobb hangsúlyt kellene fordítani. A nagykanizsai Élettér- Állat és Természetvédő Egyesület már 17 éve igyekszik a menhelyi kutyusok által felhívni a figyelmet az állatok védelmére.

– Már 17 éve rendezzük meg a hagyományos kutyás táborunkat. Eleinte ottalvós volt, most már sajnos csak napközis tábor - kezdte Varga Károlyné, az Élettér- Állat és Természetvédő Egyesület elnöke.

–  Mindig úgy gondoltuk, hogy az egy fontos dolog, hogy a gyerekek és a kutyák összejöjjenek. A kicsik még taníthatók, formálhatók, ezért ezt az egy hetet az állatvédelemre, az állatokkal való bánásmódra, a tartásukkal kapcsolatos dolgokra kihegyezve tartjuk. A kutyák falkaállatok, ezért megpróbálja mindegyik a másikat egy kicsit uralni. Ezt kezelni kell az embernek. Pontosan ebből alakulnak ki ezek az otthoni kutyás balesetek és a kutyaharapások. Erre muszáj odafigyelni, és már gyerekkorban célszerű elkezdeni tanulni. A gyerek megtanulja, hogy a kutyáknál mik azok a jelek, jelzések, ha mereven nézi a másikat vagy éppen hogyan áll a farka. Nem csóválja, fent vagy lent tartja, hogyan áll a füle. Ezeket a dolgokat próbáljuk nekik mind megtanítani. Hogyan közeledjen egy idegen kutyához, vagy egyáltalán melyikkel mit és hogyan kell csinálni? Úgy gondolom, hogy a gyerekek nagyon élvezik, sokan visszatérő táborozók. Sőt, a mostani táborvezetők is a régi táborlakókból nőtték ki magukat. Remélem, hogy hasznos ez a fiataloknak. A hétköznapokban is van lehetőség kutyázásra, ugyanis akinek nincs otthon lehetősége, az a menhelyen sétáltathat kutyát. Szerencsére nagyon sokan visszajáró sétáltatók. Úgy viszik az ebeket, mintha már a saját kutyájuk lenne. Persze, ha örökbe akarják fogadni a négylábút, akkor örökbe adjuk. Olyankor van egy kis szomorkodás a gyerkőcöknél, de akkor választanak egy másikat ebet, és őt is ugyanúgy szeretgetik tovább – mesélte az egyesület elnöke.

A kutyás szakemberek szerint érdemes minél kisebb korban elkezdeni a gyermekeket az állatvédelemre nevelni. Fontos, hogy minél jobban megbecsüljék a körülöttünk élő természetet. A tábor nem csak a leendő kisgazdiknak segít elsajátítani a kutyázás alapjait, hanem az ebeknek is könnyebbé teszi a gazdátlan időszakot. Ilyenkor rengeteget foglalkoznak velük a lurkók.

– Elsősorban a kisgazdikkal próbálunk mi foglalkozni, a kutyusokkal elintézik a gyerekek. Megpróbáljuk megtanítani nekik a kutyázás alapjait. Azt, hogy mit kell csinálni egy négylábúval, mit jelent az, ha az embernél kutya van és az embernek kutyája van. Sétáltatási etikettet próbálunk nekik tanítani, és okítjuk őket az ebekről. Így arról is hallhatnak, hogy milyen felelősséggel jár egy kutya tartása. Megtanítjuk arra őket, hogy a felelős állattartó elsősorban odafigyel a saját kedvencére, és megpróbál mindent megadni, ami a boldogságához kell. Nem babusgatásra gondolok, hanem az alapvető ellátásra, egy szerető környezetre, ahol jól érzi magát, és a gazdának sem egy felesleges teher vagy egy elvégzendő házimunka a velük való foglalkozás - tette hozzá Kocsor András, táborvezető.

A tábor az alapokat megadja ahhoz, hogy ezek a gyermekek jól bánjanak majd állataikkal felnőtt korukra is. De fontos, hogy szülőként is odafigyeljünk utódainkra, és tovább tereljük őket azon az úton, hogy a természettel együtt élni tiszteletre méltó és fontos dolog. Nem árt megjegyezni Mahatma Gandhi idézetét sem, miszerint „Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.”

Hajnes Rita

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.