Ára van a bérleti díjak csökkentésének

facebook megosztás

Balogh László polgármester járványügyi intézkedései között szerepelt az önkormányzati tulajdonban lévő, nem lakáscélú helyiségek bérleti díjának 70 százalékos csökkentése annak érdekében, hogy a kanizsai vállalkozók a veszélyhelyzetben is talpon tudjanak maradni. Ez az intézkedés havi szinten megközelítőleg 6 millió forint támogatást jelent számukra – olvasható többek között a polgármester közösségi oldalán.


Fotó: Horváth Zoltán

Hogy mi az ára, és mit jelent mindez a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. költségvetésében, arról megkérdeztük Zakó Lászlót, a társaság vezérigazgatóját.

– Nem vagyunk könnyű helyzetben. Már a koronavírus megjelenésének első hetében sok lakás- és nem lakás célú helyiség bérlője fordult hozzánk bérleti díjmérséklési-, illetve elengedési kérelemmel. Az első napokban még nem született önkormányzati döntés az adható kedvezmények mértékéről, valamint a kedvezményezettek köréről. Tevékenységünket, így lehetőségeinket is jellemzően különböző jogszabályok határozzák meg, elég szűk mozgásteret hagyva bármilyen kedvezményre is. Végül olyan rendeletmódosítás született, amely alapján - néhány, egyértelműen nevesített tevékenységet végző nem lakás célú helyiséget bérlő kivételével - mindenkinek 70%-os bérleti díjkedvezményt kell adnunk. Ez nekünk havi 6 millió forint bevételkiesést jelent, ami nem kevés pénz.

Ezt nem az önkormányzat adta

– A sajtóhírekkel ellentétben ezt nem az önkormányzat adta a vállalkozások megsegítésére, hanem az NKVG Zrt., miután ezt a veszteséget senki nem térítette meg a számunkra. Természetesen mi is kivettük, kivesszük a részünket a gazdaság helyreállításának felelősségéből, azonban a ránk nehezedő nyomásnak ezzel még nincs vége. Már az is megér egy elemzést, hogy az általunk kezelt vagyon után jogos-e a városnak évi 57 millió forint üzemeltetési díjat fizetnünk akkor, amikor több tízmillió forint az a veszteségünk, amit soha senki nem térít meg számunkra. Itt elsősorban a szociális alapon megállapított lakásbérleti díjakra gondolok, ami a költségalapú bérleti díjaknál jóval kevesebb, és annyi bevételünk sem származik belőle, amennyiből 5 év, de gyakran 1 év bentlakás után fel tudnánk újítani a sokszor nagyon lepusztult lakást. Itt az éves veszteségünk 15 millió forint. Vagy mondhatnám az ipari park üzemeltetése során keletkező idei veszteségünket, ami közel 13 millió forint. Tehát a három hónapig tartó, 70%-os díjelengedés miatti 20 millió forintos veszteségünk nyomán nemhogy ezt az üzemeltetési díjat mérsékelték volna, hanem még plusz 32 millió forint befizetésére köteleztek minket Nagykanizsa költségvetésének egyenesbe hozása szándékával.

Ezek után milyen intézkedéseket hoztak?

– Most készítjük az idei negyedik üzleti tervünket, de még egyet sem fogadott el az önkormányzat. Első lépésben le kellett mondanunk az idénre tervezett beruházásainkról, majd az aktuális rendeleteknek megfelelően kellett alakítanunk a számainkat. „Ugrott” az amúgy sem túlfizetett munkavállalóink tizenharmadik havi jutalomkerete, majd a visszamenőleg januárra tervezett béremelés is. Most már csak a júliustól adható fizetésemelésben bízunk, de ez is veszélyben lehet, ha a sarcként megélt 32 milliós „púp” a hátunkon marad. A legtöbb, amit adhattunk, az a módosított cafeteria-szabályzatunk által biztosított lehetőség, hogy minden munkavállalónk most, a nagy nyaralások előtt egyösszegben megkapja az egész évi pihenőkártya-keretét. Munkavállalóink közel 10%-át egy nyertes bértámogatási program keretén belül, három hónapig tartó, napi négy órás foglalkoztatásba kellett áthelyezni úgy, hogy közben eredeti bérük 85%-át kapják. Köszönöm, hogy az érintett hét munkatársam vállalta ezt a város érdekében. A felújított bérlakásokra várakozó - sokszor tízszeres - jelentkezőknek sincs jó hírem. Tavaly a cég 22 ilyen lakást adott át, idén április elejére már 29-et, de a lakásfelújításokkal is le kellett állnunk. A baj azonban nem jár egyedül: márciustól Nagykanizsán megszűnt a közfoglalkoztatottak alkalmazásának lehetősége, így elsősorban a zöldterületek karbantartása és a takarítási munkák terén lemaradásba kerültünk, amit nehezen, de pótoltunk.

Végül milyen második félévet tudnak tervezni a munkájuk során?

– Ha nem lesz vagy nem hirdetnek második rendkívüli járványhelyzetet, akkor elmondhatjuk, hogy senkit nem kell fizetés nélküli szabadságra küldeni, részmunkaidőt elrendelni vagy bárkit is elbocsátani. Anyagi lehetőségeink szerint folytatjuk a lakásfelújításokat, valamint kérni fogom az önkormányzattól a szanálási tervünk szerinti döntés meghozatalát annak érdekében, hogy egy letisztult ingatlanvagyonnal gazdálkodhassunk. Örömmel jelenthetem be, hogy egy tizenéves önkormányzati határozatnak is érvényt szereztünk, kiürítettük a Dózsa György út 73-75. és a Petőfi u. 42. alatti ingatlanokat, amelyek teljes közműleválasztását, lakhatatlanná tételét is megkezdtük. Az önkormányzattal kell megállapodnunk, hogy mi lesz a sorsa az elhíresült helyeknek, mert sem búvóhely, sem hulladéklerakó hely nem lehet ott.

A vezérigazgató az elmondottakhoz még hozzáfűzte: átalakították a közeljövőben újrainduló fogadónapi rendszerüket, melynek részleteiről az nkvg.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.