Ásó kapa – Itt nem kell wifi jelszó, saját kertjük van

facebook megosztás


Meghívóink: a Hortobágyi család (Fotó: Czigóth Sándor)

Ezen a héten egy meghívásnak, egy kedves invitálásnak tettünk eleget. Lapunkat megkereste a Hortobágyi házaspár, egyben felajánlották, nagyon szívesen megmutatnák saját birtokukat az Ásó kapa... rovat keretében. Így sikerült megismerkednünk egy öt tagú családdal és förhénci birtokukkal.

Természetesen kíváncsian indultunk útnak, vajon milyen birtok, kik várnak bennünket szeretettel Öregförhéncen? A birtok asszonya és kislánya már messziről integetett, amikor megálltunk a területüknél, de gyorsan magyarázatot is kaptunk: „Ez itt így működik, mint évtizedekkel ezelőtt, nagyapám idejében. Mindenki ismer mindenkit, de ha nem is, köszönünk, intünk egymásnak”  Ezekkel a szavakkal fogadott bennünket a fiatalasszony, Hortobágyi Péterné Katalin.

A hegyhát, illetve a föld iránti szeretet titkára hamar fény derült. Annak idején Katalin nagypapája vette a förhénci birtokot, ahol ő a nyarait töltötte gyermekkorában.

– Amikor a nagyszülők meghaltak, felmerült a gondolat, hogy a szüleim eladják a birtokot. Én tudtam, hogy milyen érzés itt egy nyarat eltölteni, itt aludni, hajnalban szőlőt kapálni, játszani. Ez egy óriási élmény. Tudtam, hogy ezt én meg szeretném adni a gyerekeimnek. Akkor még nem voltak gyerekek, nem volt még férjem, de megígértem a szüleimnek. Azt mondták: jó, legyen így – emlékezett vissza Hortobágyi Péterné.

Közben múltak az évek, az ősi birtok megmaradt, a Hortobágyi házaspárnak pedig azóta három csemetéje van: a 12 éves Nusi, a 6 esztendős Marci és a 4 éves Julcsi. Mindannyian közösen dolgoztak az időközben megvásárolt szomszédos telek rendbetételén. Immáron két esztendeje, folyamatosan.

– Ők ugyanúgy tudják kezelni a kapát, mint az ágvágót. Ha dinnyeevés közben el szeretnék tenni a magot, mert azt majd elültetik, eltesszük. Közösen csinálunk mindent. És a bot a legjobb játék... A víz a legjobb játék... A levél a legjobb játék... Nem kellenek drága dolgok ahhoz, hogy jól érezzék magukat – árulta el a háziasszony. (Amíg mi beszélgettünk, a gyerekek éppen pancsoltak a ház mellett, mert előtte kimelegedtek a „grundnál”. A három gyerkőcnek ugyanis van saját grundja, az elöregedett, kivágott gyümölcsfákból.)

A legidősebb gyermek egy pályázaton is részt vett. Nusi a Vesd be magad! keretén belül rengeteg vetőmagot nyert, így saját kertet kezdett ápolni. A gyerekek összeszámolták: több, mint húsz féle zöldség és gyümölcs van a birtokukon. A család naponta kilátogat Förhéncre, az ifjoncok, ha körülnéznek, már tudják, mi lesz másnap az ebéd. Hetente legalább három alkalommal saját zöldségből készült főzelék a menü. És itt álljunk meg egy pillanatra! Bizonyára sok szülő, anyuka kapja fel a fejét erre - hetente háromszor sikerül főzeléket a gyerekek elé tenni? A házaspár szerint ebben nincs semmiféle titok.

– Szerintem a sajátjuknak érzik - vette át a szót Hortobágyi Péter. Saját maguk ültették, gondozták, nevelték. Ők szedik ki mellőle a gyomot. Megismerik. De az sem utolsó, hogy itt kint a levegőn sokat mozognak, mire visszaérnek, szinte mindent megesznek – mondta a házigazda.

Sokan kérdezik, honnan van a föld szeretete.

– Például itt van a közelben az egykori földrajz tanárom pincéje, nagyon örült, mikor megtudta, hogy megvettük a birtokot. Azt hiszem, mi vagyunk az a generáció, akik belenőttek. Mi a hegyre jártunk gyerekként is – emlékezett vissza mosolyogva Hortobágyi Péter.

A birtokon futkosó gyerekek közben megmutatták a szedrest, a „bújj-bújj-t”, a befogadott „hegyi macskát”, Bátort, és az idén első alkalommal ültetett dinnyét.

A területen minden megtalálható, a konyhakerti növények mindegyike, a gyümölcsök, zöldségek. A gyerekek szemmel láthatóan boldogan futkosnak fel-alá, nem zavarja őket sem a forróság, sem a természet velejárói, a rovarok, bogarak. Nem is kell őket noszogatni este, hogy feküdjenek le. Elfáradnak... Viszont külön figyelmet fordítottunk arra az ültetvényre, ahol a tökfélék kaptak helyet, rengeteg van ugyanis belőlük a Hortobágyi házaspár birtokán.

– Ez sütőtök, krémleves készül belőle általában. Nagyon fontos, hogy egész évre meglegyen mindenünk. Amikor a cukorborsót leszedtem, azt is fagyasztottam le. és sorolhatnám. Tehát nem csak nyáron ad meg mindent ez a birtok. De visszatérve, a tököt többféleképpen tudjuk eltenni, a kicsik számára pedig szinte nélkülözhetetlen. A hozzátáplálás időszakában az alma után az első. A családban most született egy baba, neki is viszünk belőle. Fiú gyermek, jó étvágya lesz...

Köszönjük a meghívást, élmény volt, és példa is lehetne...

Vincze Adél

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.