Egyre több mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel találkozhatnak a közlekedők az utakon

Megkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok így egyre több mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel találkozhatnak a közlekedők az utakon. A szakemberek fokozott figyelmet, valamint nagyobb türelmet kérnek a forgalomban résztvevőktől.

Az aratás időszaka minden évben visszatérő konfliktusokat okoz a személygépkocsi-vezetők és a lassú járművek vezetői között. Mivel a gazdálkodóknak nincs más lehetőségük a termény szállítására, így a probléma elsősorban toleranciával orvosolható.

– Nyilvánvaló összgazdasági érdek, nem egyéni érdek csupán, hogy a megtermelt mezőgazdasági termékek mielőbb tárolóhelyre kerüljenek. Tudomásul kell venni, hogy ezek a járművek az utakon jelen lesznek. Ehhez kell a járművezetőknek, a személygépkocsi- vezetőknek - mivel nincs más esély - a türelmét erősíteni - javasolta Hantos János, a Favorit Autósiskola szakoktatója.

Minden járművezetőre vonatkozó kérés, hogy a mezőgazdasági gépek méreteit, sebességét és a közlekedési sajátosságait figyelembe véve, elővigyázatosan, az úttest jobb széléhez húzódva tegyék lehetővé az elhaladásukat.

– Közúton megjelenő mezőgazdasági vontatók, lassú járműveknek, munkagépeknek a sebessége lassú, ezért a mögöttük lévő forgalom feltorlódhat. Ezeknek a járműveknek az előzése a felépítményük, sebességük miatt egy kicsit kockázatosabb, nagyon odafigyelést igényel, hiszen az útszakasz beláthatósága és a szemből érkező forgalom észlelhetősége korlátozott - nyilatkozta Lovkó Balázs százados, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója.

Tóth Zoltán kombájnvezető harmincéves tapasztalata, hogy egyre türelmetlenebbek az emberek a nagygépekkel szemben.

– Vannak olyanok, akik követik a kombájnt egy darabig, utána megelőzik szép lassan, de van, aki úgy elhúz mellettünk, mintha ott se lennénk. nagyon változó, van, aki megköszöni, ha elengedjük, de van, aki nem - mondta el Tóth Zoltán vállalkozó kombájnos.

A balesetmentes közlekedés az egyik meghatározó feltétele annak, hogy minden szem búza időben a raktárába kerüljön, onnan pedig a kenyér a családok asztalára.

K.V.