Elérkezett az őzek nászának időszaka

Elérkezett az őzek nászának időszaka. Az üzekedés július közepétől augusztus közepéig, adott esetben végéig tart. Ezek a hetek nem csupán a vadászok, vadásztársaságok számára fontosak, fokozott figyelmet kíván a közlekedőktől is.

– Különleges az idei július - fogalmazott Kanizsai László, az Erdőgazdasági Dolgozók Vadásztársaságának hivatásos vadásza. – A hajnali órákban nagyon leesett a hőmérséklet, ez befolyásolja az őzek mozgását is - tette hozzá. Az üzekedési szezon most fog beindulni Nagykanizsa környékén.

– Nálunk az a tendencia, hogy az augusztus eleje az erős. Augusztus 10-ig tulajdonképpen lezárul a szezon, egy 10-15 nap alatt. De, ha maradnak ezek a csípős reggelek, lehet, egy kicsit később indul be a szezon, mert az őzeknek nem tesz jót ez a hideg - árulta el Kanizsai László, az EDVT hivatásos vadásza.

A következő hetekben fokozottan ügyelni kell a közlekedőknek az erdősült Zalában, a nász idején ugyanis az őzek nappali aktivitása teljesen megváltozik. A bakok ebben az időszakban folyamatosan hajtják a sutákat, ami nem egy esetben balesetet is okozott.

– Ha megtörtént a vad és a gépjármű ütközése, a legfontosabb, hogy a káresemény helyszínét nem elhagyva a gépjármű tulajdonosa a helyi rendőrségen jelentse be az elütés tényét. Ha a vad a helyszínen maradt, természetesen a vadgazdálkodó képviselője is a rendőrség által képviselve lesz. Felkeresi a helyszínt, a tetemet szakszerűen ellátja, és elszállítja. Semmiképpen nem elfogadható, hogy úgymond kompenzációként a gépjármű tulajdonosa, vagy utasa, a kár enyhítésére a vadat magához vegye, elvigye,  azt mondva, ha már megtörtént egy sérülés, legalább jól járjon. Hiszen ezzel bűncselekményt követ el - mondta el Góber Zoltán, az EDVT elnöke.

Az illetékesek több fórumon igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a következő hetekben fokozottan figyeljenek a közlekedők, és nem csupán azokon a szakaszokon, ahol a vadveszély fel van tüntetve. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott információink szerint térségünkben 2019-ben 44 közúti közlekedési baleset következett be, melyet vadonélő állatok okoztak, ebből kettő eredményezett személyi sérülést. 2020 első fél évében ez a szám 15 esetet mutat, ebből személyi sérüléssel ezidáig szintén két esetről van tudomása a zalai rendőröknek.  

V.A.