Ezekben a hetekben hozza kéklő gyümölcsét a fanyarka

2020. júl. 7.

Az áfonya igénytelen riválisának is nevezik ezt a növényt, amelynek „rokonához” képest jóval nagyobb vitamin- és ásványianyag-tartalma van.

– Sok helyen beszerezhető, de szinte nem keresi senki, mert nem ismerik ezt a növényt - mondta el Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke. A fanyarka flavonoidokban rendkívül gazdag. Észak-Amerikában őshonos, termését a kanadai őslakosok frissen, szárítva és feldolgozva is már régóta fogyasztják. Az áfonyához hasonlóan kiváló táplálkozás élettani tulajdonságai vannak, magnézium, mangán, vas és kalcium tartalma még magasabb, mint a népszerűbb rokonnak.

– Nagyon sok verziója van, nagyon sok helyen lehet vásárolni, de az emberek nem feltétlenül vásárolják, mert nem is tudják, mi az a fanyarka. Nagyon szép a virága - május környékén virágzik - egylaki növény. Nagyon érdekes, savanykás a termése, mint az áfonyáé. Azt is mondják, az áfonyának az unokája, valamilyen rokona -  árulta el Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.