Felmérték a nagymennyiségű eső okozta károkat Nagykanizsa útjain

Felmérték az esőzés okozta károkat az önkormányzati úthálózaton. Több kritikus pont, illetve szakasz is van a városban, ahol azonnali beavatkozásra van szükség. A kárfelmérés mellett azokon a helyszíneken, ahol balesetveszély alakult ki a lezúduló ár miatt, be is avatkoztak a VIA Kanizsa szakemberei. A szakértők hétfőn kezdték a munkát, ma a Szentgyörgyvári hegyen dolgoztak.

– Itt nagyon komoly károkat okozott a hegygerincekről lezúduló csapadékvíz. Bizonyos helyeken a mészköves útalapokat megkezdte, illetve nagy mennyiségben az aszfaltos útburkolatot is megbontotta. Jelen pillanatban az útfenntartó brigádunk azon dolgozik, hogy a balesetveszélyes úthibákat mart aszfalttal és vegyes mészkővel helyreállítsa, tehát közlekedhetővé tegye az utat – mondta el Szabó István, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója.

Az esőzés leginkább a külső városrészek útjain, területein okozott károkat, a lakosság sok esetben az érintett önkormányzati képviselőhöz fordult.

– Ahol most is állunk, a Szentgyörgyvári hegyen, illetve a Csónakázó-tó mellett van főként az a többtíz kilométernyi zártkerti út. Minden csapadékosabb időjárást követően ezekről a helyszínekről érkezik a legtöbb bejelentés. Sajnos elviszi az utat a víz. Ilyen mennyiségű csapadéknál már nem csak az útfelületet rongálja, hanem az útalapot is megkezdi, és akár 20-30 cm mélységű útburkolat megbontásokat is okoznak a lefolyó vizek – mondta el Szabó Szilárd önkormányzati képviselő.

A Palint sújtó árvízről már beszámoltunk. Gábris Jácint, a városrész képviselője a hétvége után az illetékesekkel közösen járta be a területet. Azóta hozzá is számos lakossági panasz érkezett, a megoldásról már vannak elképzelések.

– Mi úgy látjuk, hogy vissza kell állítani a termőföldek esetében az árkolást. Meg kell keresnünk a tulajdonosokat, és mint régen, ahogy működött, védelmi árkot kell húzni. Ez több termőföldet fog érinteni. A Via Kanizsa munkatársai már gondolkodnak egy ideiglenes gát felállításán a Förhénc és az Alkotmány utca csatlakozásánál. Illetve az árkok tisztítása, a szűkítők felülvizsgálata is megoldást jelenthet – vélekedett Gábris Jácint önkormányzati képviselő.

A Palin határában lévő Förhéncet sem kímélte az áradat, a két hegyhát közti összekötő út egy szakaszát gyakorlatilag elmosta az özönvíz. A probléma viszont nem újkeletű, Skanecz Sándor szerint a nagyobb esőzések idején az ár gyakorlatilag végighömpölyög Förhéncen, majd megjelenik Palinban. A mostani károkozást viszont minél előbb orvosolni kell.

– Az önkormányzat partner ebben a dologban, több alkalommal egyeztettünk már az ügy kapcsán. De ez most egy elég égető probléma, mint ahogy lehet is látni, szinte nem lehet átmenni az egyik hegyről a másikra. A Via Kanizsa megígérte, hogy hétfőn kijönnek, megnézik, és megpróbálják helyreállítani az utat, de az önkormányzat, a városvezetés is partner ebben – mondta el Skanecz Sándor, a Förhéncért Egyesület elnöke.

Szabó István, a Via Kanizsa vezérigazgatója elmondta: a helyreállítási munkák finanszírozásához az önkormányzat az országos vis maior keret terhére nyújt be támogatási kérelmet. Az ehhez szükséges felmérések, dokumentációk már elkészültek.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)