Idén elmaradnak a város napjához kapcsolódó szabadtéri rendezvények

Idén elmaradnak a város napjához kapcsolódó szabadtéri rendezvények. A június 25-én hozott közgyűlési határozat értelmében nem lesz megtartva a vírushelyzet miatt az előbb április 24-25-re, majd augusztus 20-21-re tervezett nagyszabású program. Ugyanakkor az ünnepi közgyűlést és a díjak átadását - a jelenlegi tervek szerint - augusztus 29-én megtartják.  

– Mi azt gondoljuk, a város napi ünnepi közgyűlést meg kell tartani, a díjakat át kell adni, de magát a szabadtéri rendezvényt felelősen most nem látjuk úgy, hogy bevállalhatnánk, megrendezhetnénk. Nagyon sajnáljuk, hiszen a város napi rendezvény valóban egy jó színfolt volt, és jó esemény volt a városban – fogalmazott Fodor Csaba frakcióvezető a június 25-i közgyűlésen.

A határozati javaslatot a június 25-i közgyűlésen az ÉVE frakcióvezetője terjesztette elő, mint az elhangzott: az egészségügyi és jogszabályi helyzet mellett a környező nagyobb városok rendezvényeit illetően is vizsgálódtak az Éljen VárosuNk! Egyesület tagjai.

„Aki egyetért Fodor Csaba javaslatával, az igennel szavaz. Nyolc igen, nulla nem, hét tartózkodással elfogadva” 

A város napjának szervezője, a KonTuRplusz Egyesület hétfőn közleményt jelentetett meg a közösségi oldalán, melyben egyebek mellett az szerepel: „Sajnáljuk, hogy a korábbi rendezvényeinkkel és az idei Város Napjával kapcsolatos, önöktől kapott rengeteg pozitív megnyilvánulás, visszajelzés, megkeresés nem teljesedhet ki, és az országosan is egyre látogatottabb eseményre a frakció döntése értelmében most nem jöhetnek el.”    

Az egyesület elnöke, Horváth István nem kívánt kameránk elé állni e témával kapcsolatban, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a szervezet Facebook-bejegyzése nyilvános.  

A KonTuRplusz Egyesület posztjára az ÉVE-frakció részéről Berta Krisztián reagált. 

– Az ominózus 25-i közgyűlésen a napirendi pont tárgyalása kapcsán semmilyen vita nem bontakozott ki a többség és a Fidesz-frakció között. A polgármester úr is azt mondta: a 2020-as év sajnos már csak ilyen év lesz –  mondta Berta Krisztián,  az Éljen VárosuNk! Egyesület, önkormányzati képviselője.

A rendezvény elmaradását a civilek és az érintett háttérmunkások többsége sajnálja, de megérti. 

– Mint magánszemély, sajnálom a dolgot, hogy áprilisban és most sem lesz város napja a pandémia miatt. De belefutunk majd a következő fesztiválokba is, hiszen nem tudjuk, hogy most éppen e hét pénteken mit fog a kormány dönteni. A szórakozási lehetőség most 500 főig van megengedve, szabad- és zárt téren egyaránt. Hogy utána mi lesz, nem tudjuk –  mondta el Szalai Szilveszter, a RockCats Stage Photo Crew tagja.

A KonTuRplusz Egyesület bejegyzésének utóiratában megemlítették a dödöllefesztivált, illetve annak idei szervezőjét a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft.-t. Ahogy a közösségi hálón olvasható írás fogalmaz: a mostani, június végi döntésnek van egy kis pikantériája, hiszen a 2020 szeptemberére tervezett Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált - a korábbi években általunk pályázat útján elnyert, idén a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft-nek pályáztatás nélkül odaadott - már 2020 márciusában lemondták. 

Erre reagálva Tar Mihály, a médiaház ügyvezetője elmondta: a fesztivál szervezése áprilisban megállt egy ponton az egészségügyi, jogszabályi helyzet miatt, ezért mi akkor úgy gondoltuk, amíg nem lesznek tiszták a szabályok, nem fogunk semmit meghirdetni, sem szervezni.

– Azt gondolom, egyelőre a döntésünk jó. Az, hogy lesz-e dödöllefesztivál, vagy sem, majd meglátjuk akkor, amikor a kormány eldönti, hogy mit enged augusztus 15-e után megrendezni és mit nem – tette hozzá Tar Mihály, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A dödöllefesztivál szervezésének kérdésével a Kanizsa Televízió mai Napi Kanizsa című műsorában, a holnapi Híradójában és a pénteken megjelenő nyomtatott Kanizsa Újságban is foglalkozunk.

Ahogy arról már egyébként hírt adtunk, augusztus 15-ig biztosan nem változtat a kormány az 500 főt meghaladó zenés-táncos programok tilalmáról.

V.A.

(Borítókép: archív/Kanizsa Újság)