Indiai futókacsa a meztelencsigák ellen

facebook megosztás

Sokak életét keserítik meg a kertekben tömegesen megjelenő meztelencsigák, amelyektől szinte lehetetlen megszabadulni. A legeredményesebb biológiai védekezés, az indiai futókacsa bevetése lehet. Egy kacsapár körülbelül 500 négyzetméternyi területet rendben tud tartani, de húsa élvezhetetlen, és tojását sem nagyon ajánlják fogyasztásra.  

Az indiai futókacsa, más néven pingvinkacsa társas lény, így legalább két példányt érdemes beszerezni belőle. Gyakorlatilag összeszed minden kártevőt a kertben, legnagyobb kedvence azonban a meztelencsiga. A mókás és szórakoztató állatok előszeretettel vájnak lyukakat a földbe, szeretik a salátát – melyet az ágyásból szó nélkül kiszednek –, más zöldséghez azonban nem nyúlnak. Nálunk még nem túl elterjedt a tartásuk, de Angliában már bérelni is lehet futókacsát. Jáni Richárd kertjében boldogan szedik a csigákat a szárnyasok, akiket saját maguk keltettek.

– Nem szerettük volna vegyszerezni a földet, méreggel irtani a csigákat. Biológiailag a legjobb megoldás a futókacsa, mert a veteményest nem bántja, viszont a csigákat összeszedi. Ezért keltettünk, beszereztük a tojásokat és azóta itt vannak és boldogan szedik a csigákat - mondta el Jáni Richárd.

H.R.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.