Kanizsai nyár – Tevékenyen és szabadon közel az otthonhoz (V.)


Fotó: Horváth Zoltán

Úgy tartják, minden rosszban van valami jó. Így a koronavírus-járvány okozta, különböző korlátozásokkal telitűzdelt időszakban is. Mindenképp idesorolható, hogy a kanizsaiak újra felfedezték maguknak a Csónakázó-tavat, s annak minden szépségét.

A csaknem három hónapos karanténidőszakban sokaknak nyújtott kikapcsolódást a Csó-tó és környéke, rengetegen mentek ki a „város tüdejéhez” futni, biciklizni vagy csak 15-20 percet sétálni. Az utóbbi években több fejlesztés is azt a célt szolgálta, hogy ne csak a kanizsaiak, hanem az ország bármely pontjáról érkezők számára egyedi kikapcsolódási lehetőséget nyújtson ez a terület.

Kezdjük a legmagasabb opcióval, a kilátóval. A 2018 márciusában átadott, 125 millió forintos beruházást a Földművelésügyi Minisztérium segítségével valósította meg a Zalaerdő Zrt. Az erdészeti társaság célja az volt, hogy a 48 méter magas épület legfelső szintjéről elénk táruló panorámába minél többen szeressenek bele. Az építmény azóta a város szimbólumává vált, amit az is jól bizonyít, hogy a május 14-ei újranyitás után, két hét alatt 514-en váltottak rá jegyet. A kilátó augusztus 31-ig naponta reggel 9-től este 8-ig látogatható.

Tavaly elkészült a kerékpárút még hiányzó szakasza, és átadták az 5 kilométeres futó- és kerékpáros sétányt. Ezeket szívesen használják a Kanizsai Futóklub tagjai. Az egyesület szerdai Csó-tó köreire nemritkán 60-70 sportoló gyűlik össze.

– Természetesen várunk olyanokat is, akik még nem tudják körbe futni a tavat - ez egyébként 5 km -, de szeretnének eljutni arra a szintre, hogy ezt teljesíteni tudják. Így sokkal komfortosabb lett a mozgás, hiszen nem kell sárban futnunk. Számunkra a szerda 18 óra az egy biztos pont, ha esik, ha fúj, mi mindig ott vagyunk, és szívesen segítünk bárkinek - említette Léhart Zoltán, a Kanizsai Futóklub alelnöke.

Az erdei tornapálya mellett május közepétől már a 176 négyzetméteres szabadtéri konditerem is az erősödni vágyók rendelkezésére áll. Előszeretettel használják a régi és az új parkot is edzéseikhez az NK Warriors tagjai.

– Egyértelműen és szemmel láthatóan fellendült a vírus alatt a sportolás. Sokan kezdték el a futást vagy a biciklizést, az új kondipálya pedig minden délután tele van. Mi főleg felsőtest és láberősítést végzünk itt, többféle fogású és vastagságú húzódzkodó rúd van, ennek köszönhetően a hátizom erősítése tökéletesen megoldható. De az evezések, tolódzkodások és a fekvőtámaszok különböző variációi is, s mindez kombinálható. S ezekhez jön még hozzá a futás, ami ilyen környezetben egyfokú meditációs állapotot is eredményezhet. Az ember felfrissül a jó levegőn, és az elméje is lecsendesedik - tette hozzá Varga Zsolt, az NK Warriors felkészítő edzője.

A Csónakázó-tó egyik fő vonzereje, hogy valóban az egész családnak nyújt kikapcsolódást, hiszen a szülők mellett a gyerekek is jól érezhetik magukat, hála a 15 játékelemmel ellátott játszótérnek.

Szabó István, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a park népszerűségének egyik kulcsa lehet - a természet közelsége mellett -, hogy a kicsiknek van egy külön bekerített rész, ugyanakkor a kicsit idősebbek is nagyon jól érezhetik magukat, hiszen számukra is vannak különböző játékelemek. A gyerekek és a felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat vízibiciklizés közben is. Tavaly óta már három csónak és négy vízibicikli is várja az érdeklődőket a büfé előtt.

Bednyák Boglárka, a Csótó Kajak-Kenu Kft. ügyvezetője szerint az elején nehezen fogadták el a bérlők, hogy a vízen kötelező a mentőmellény viselése, de idén már ezzel sincs probléma. – A bicikliket és a csónakokat péntektől vasárnapig lehet kibérelni, 10-től 20 óráig. A múlt hétvégén rekordot döntöttünk, 16 kölcsönzés volt.

S zárásként egy kis felfrissülés a Csó-tó egészségére: Bednyák Boglárka vezeti a büfét is, ami az idén nyáron sokak kedvencévé vált és válhat.

– Érdekes volt látni, hogy a vírusidőszak alatt nagyon sokan jöttek ki sétálni, s többeknek ez a szokása meg is maradt, a napi rutinjukká vált. Már vannak olyan vendégeink, akikről pontosan tudjuk, hogy mikor végeznek a sétával, aztán mit kérnek a büfében. Hétközben délután, hétvégén egész nap várjuk a vendégeket.

Mikó-Baráth György