Kendlimajori korhelyleves, crostinivel

facebook megosztás

1999 óta minden év júniusában megszervezi Ludvig Zoltán festőművész a Ludvig Nemzetközi Művésztelepet Kisrécse-Kendlimajorban, ahova a világ minden tájáról érkeznek képzőművész barátai, hogy két hétig együtt alkossanak. Zoli minden alkalommal meglepi őket a korhelylevesével, ami az esti vacsorák egyik fénypontja. De nemcsak itthon, hanem számos művésztelepen a világban, ahová meghívást kap, ragaszkodnak hozzá, hogy főzze meg őnekik is az ízletes, savanyú káposztából készült ételt.

A korhelyleves hozzávalói 8 fő részére:

1 kg vecsési savanyú káposzta, 1 kg sertéshús (comb vagy tarja), 25 dkg füstölthús (csülök vagy tarja), 2 db póréhagyma, vagy 60 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 marék rizs, 1 db erős zöldpaprika, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál zsír, 8 dl tejföl, őrölt pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, babérlevél, só és tárkony.

Elkészítése:

A káposztát szükség esetén átmossuk, késsel néhányszor átvágjuk. Babérlevéllel ízesítjük és bő vízben megfőzzük.

A hagymát apróra vágjuk, zsírban megpirítjuk, beletesszük az erős zöldpaprikát, a pirospaprikát, kevés vizet öntünk hozzá, majd hozzáadjuk a feldarabolt húst, és a fűszereket. Vízzel felengedjük, és finom pörköltet készítünk belőle. Amikor a hús megpuhul, beleöntjük a vörösbort.

Amikor a káposzta és a hús is megpuhul, a kettőt összeöntjük, beletesszük a rizst, tíz percig forraljuk, majd a tejföllel behabarjuk. A legvégén megszórjuk morzsolt tárkonnyal.

Tipp: Mindenképpen külön edényben főzzük meg a káposztát és a pörköltet. A pörköltet - javaslom - enyhén túlsózni. Savanyú répából elkészítve is nagyon finom ételt kapunk.

A korhely leveshez korábban lágy kenyeret, sós  vagy sajtos stanglit kínált Zoli. Az utóbbi időben azonban crostinit készít hozzá, melynek elkészítését szakács barátja, Tóth Richárd mutatta meg neki, aki most éppen itthon tartózkodik Nagykanizsán, és mexikói ételeket készít egy pizzériában. Ő amúgy néhány éve a művésztelep gasztronómiai művésze, a vendégeik nagy örömére.

A crostini receptje 8 főre:

1 kg liszt, 6 dl víz, 10 gr élesztő, két evőkanál só, pici cukor.

A hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, és a kelesztés után ujjnyi vastag rudakat formázunk belőle. Végül ropogósra sütjük.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.