Kevesebb a busz, viszont a vonat segít


Fotó: Kanizsa Újság/archív

A múlt héten tárgyalta önkormányzatunk közgyűlése az autóbusszal végzett helyi közösségi közlekedés menetrendjének módosításával kapcsolatos előterjesztést.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium mint a helyi közszolgáltatás megrendelője, szem előtt tartva a vasúti prioritás érvényesítését, a Nagykanizsa-Budapest vonalon közlekedő autóbuszjáratok körében több járat közlekedését is felfüggesztette. Az autóbusz szolgáltatások csökkentése és megszűnése érdekében a lakosság a továbbiakban nagyobb számban veheti igénybe a vasúti utazási lehetőségeket Nagykanizsa és Budapest között. Ebből kifolyólag a vasúti csatlakozást biztosító helyi közlekedést is szükséges bővíteni, a vasúti téli/nyári menetrendjéhez igazítani, mivel jelenleg nincs olyan helyi járat, amelyekkel azokat el lehet érni - áll az előterjesztésben, melynek tárgyalása során összességében 5 járatpár beállítására tettek javaslatot - hangzott el Szabó Józseftől, a VOLÁNBUSZ Zrt. Forgalmi és Kereskedelmi Igazgatóság helyi közszolgáltatási szakértőjétől.

A VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától kapott válasz szerint:

A járványügyi korlátozások feloldása, a védekezés új szakasza lehetővé teszi a buszközlekedés újjászervezését és fokozatos újraindítását, így 2020. június 20-tól változik a Volánbusz egyes távolsági járatainak menetrendje. Ezek kialakítása során társaságunk - a megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére - figyelembe vette az utasok változó igényeit, valamint az ország távolsági közösségi közlekedésének alapját jelentő vasúthálózat előnyét és elsőbbségét.

Ennek megfelelően Nagykanizsáról Budapest felé megszűnt a reggel 5:40-kor induló járat, valamint a 9:40-kor és 11:40-kor induló járatok helyett 10:40-kor indul autóbusz Zalakaros érintésével Budapestre.

Budapestről Nagykanizsa irányába a 12:00 és 19:00-kor induló járat szűnt meg, továbbá a 16:00-kor induló autóbusz 1 órával később, 17:00 órakor indul, és Zalakaros érintésével közlekedik. A vonalon 2020. július 1-jétől a menetrend nem változik.

A módosítások következtében Nagykanizsa és Budapest között naponta irányonként a korábbi 6 helyett 4 járat közlekedik, és mindegyik érinti Zalakarost.

Az előterjesztés tárgyalása során Horváth Jácint önkormányzati képviselő (ÉVE) két kiegészítésében az szerepelt, hogy szeretnék megvizsgáltatni annak lehetőségét, hogy a Budapestre tartó járatok a Keleti városrésznél álljanak meg, hogy ne kelljen lemenni a végállomásra az ott élőknek. Ugyanez lenne érvényes visszafelé is. Ha folytatódik az az irány, hogy egyre inkább a vasút felé terelődik a forgalom, szintén fel kell mérni annak a lehetőségét is, hogy miként lehet megoldani a régi 33-as járat visszaállítását és útvonalának összekötését a vasútállomással.

Károlyi Attila képviselő (ÉVE) emlékeztetett az Ügyrendi Jogi és Közrendi Bizottság azon határozatára, melyben felkérte Balogh László, polgármestert a rendelkezésre álló információk megosztására a közgyűlésen. Jelen esetben azzal kapcsolatban, hogy tudomásuk szerint a MÁV a Nagykanizsa-Budapest vonatkozásában járatokat szüntetett meg. Véleménye szerint ahhoz, hogy igazítani tudják a helyközi autóbusz menetrendet, ismerni kell a MÁV menetrendjét és a szándékait is. Arra kérte a polgármestert, hogy tájékoztassa a közgyűlést erről is. Azt mindenesetre tudják, hogy InterCity nem jár.

A kiegészítés a napirend kapcsán éppen ezért született - válaszolta Balogh László, polgármester, és hozzáfűzte, abban egyetértenek, hogy minél jobb legyen Nagykanizsán a közlekedés. A konkrét információval kapcsolatban pedig azt mondta, le van írva a jelenlegi helyzet a kiegészítésben, de érdemben nem kívánt többet mondani erről. A szükséges expresszvonatok megvannak - tette hozzá.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság tájékoztatása szerint:

A nyári turisztikai szezonban, a megszokott utazási igényekhez igazodva június 20. és augusztus 30. között emelt kínálatú és szolgáltatási színvonalú nyári menetrendet vezetett be a MÁV-START; Budapest és a Balaton között óránként közlekedik expresszjárat, valamint ezeken felül gyors és személyvonatok is. A Nagykanizsára kétóránként induló Tópart-expressz vonatösszeállítása a tavalyi évhez képest jelentősen változott. Az IC-kocsik számát a vonatban egységesen 3-ra növelte a MÁV-START, míg az alacsonyabb komfortszintű expresszvonati Halberstadti kocsik számát 2-re csökkentette. Péntektől vasárnapig a legnagyobb utasforgalmú szerelvényekhez ezen felül 2 darab plusz kocsit kapcsol.

Hozzászólásában Bizzer András alpolgármester (Fidesz-KDNP) megerősítette, támogatja a városvezetés is a keleti városrész kapcsán elhangzottakat: a 33-as helyijárat visszaállítását, és jó ötletnek tartotta azt is, hogy a Budapestre induló járatok álljanak meg a Keleti városrészben.

A szerződés módosítását 15 igennel egyhangúlag elfogadta a testület.

Bakonyi Erzsébet