Klímaváltozás és egészség – testünk válaszai a kihívásokra

Nem szentelünk kellő figyelmet az orvosmeteorológiának. Pedig már Arisztotelész is felfedezte az időjárás és az emberek egészsége közötti összefüggéseket, az égi jelenségek szervezetre gyakorolt hatását. A klímaváltozás pedig mára egészségügyi kihívássá is vált, amelyre reagálnunk kell.

Kánikula, szélviharok, frontok, drasztikus hőmérséklet-csökkenés,  a manapság gyakori meteorológiai változatosság minden emberre hatással van. A környezeti ingerekre azonban nem egyformán válaszolunk. Betegségeink, testünk alkalmazkodóképessége nagy mértékben befolyásolja, hogy melyik embert milyen időjárási hatás hogyan és milyen mértékben visel meg. Fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy miként reagál szervezetünk egy - egy időjárási kihívásra.

Nyáron elsősorban a nagy meleg okozhat gondot. A folyadékbevitelre mindenkor, hőségben azonban még fokozottabban figyelni kell - hangsúlyozta Mihalecz Károly.

A kanizsai háziorvos szerint az életkor előrehaladtával a szomjúságérzet élettanilag csökken, vagyis nem érezzük szomjasnak magunkat akkor sem, amikor folyadékhiányban szenvedünk. Nagyon oda kell figyelni ezért, hogy legalább 2-2,5 liter folyadékkal segítsük szervezetünk működését. A test felhevülésének megakadályozására nagy munkát végez hőszabályozó rendszerünk. Így a másik fontos dolog nyáron, hogy megfelelő gondot fordítsunk a sóbevitelre. Igaz mindenki nagyon egészségesen próbál élni, emiatt keveset sóznak az emberek, az izzadás azonban sóvesztéssel jár, amely nagyon komoly ájulásos rosszulléthez vezethet - figyelmeztetett a szakember.

A meleg hatására kitágulnak az erek, a szívet így fokozott munkavégzés terheli, ekkor magasabb az infarktusok előfordulási aránya is - mondta az orvos, aki kiemelte: a nyári időszak egyik slágertémája, hogy felhevült testtel még az egészségesek se ugráljanak bele a vízbe, hiszen az hirtelen kamrai szívritmuszavarhoz, szívleálláshoz vezethet, amely minden évben több ember halálát okozza.

A meleg nyári napok után viszont egy hirtelen jött lehűlés is megviseli a szervezetet. A lehűléskor emelkedik a vérnyomás kiugrások száma, a hirtelen magas vérnyomás pedig számos kellemetlen tünetet produkálhat, az esős-hideg időben emellett a stroke hajlam is fokozódik - fogalmazott Mihalecz Károly.

Az idei nyarat eddig jellemző időjárás rendkívül megterheli a szervezetet. Nemcsak a testünkre, hanem a szellemi, mentális egészségünkre is hatással van a nagy hőingadozás, ugyanis a gyorsan váltakozó különbségek jelentősen megzavarják idegrendszerünket. Feszültebbek, fáradékonyabbak, tompábbak és figyelmetlenebbek lehetünk, a frontokra érzékenyek gyakori fejfájással, migrénnel, alvászavarokkal küzdenek. Az időjárási hatásokra tehát érdemes felkészülni. A krónikus betegeknek számolniuk kell az esetleges állapotromlásra, fontos lenne felismerni, hogy mikor, milyen hatásra számíthatnak, ennek megfelelően orvosukkal egyeztetve tudnak módosítani a gyógyszeres terápiájukon is.  

Hétvégére egyébként ismét lehűlést jósolnak a meteorológusok. A többnyire élénk, helyenként viharos széllökések mellett a levegő hőmérséklete ismét lefelé kúszik. Az időjárás-jelentés mellett, ha tehetik az orvosmeteorológiának is szenteljenek figyelmet a jövőben.  Az időjárási kihívásokra adott válaszokkal ugyanis sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életünk hatékonyabb szervezéséért - hangsúlyozta a szakember.

Vuk Anita