Leállt az aratás Nagykanizsa környékén

Leállt az aratás Nagykanizsa környékén. A hétvégén lehullott extra mennyiségű csapadék miatt több hektárnyi területen áll a víz. A szántóföldek 40-50 százaléka még betakarítatlan.

Közel 150-200 mm csapadék hullott le egyetlen nap alatt, nagy intenzitásban, elsősorban a Nagykanizsától keletre fekvő területeken, ezzel nagy kárt okozva a még be nem takarított mezőgazdasági kultúrákban. Az esőzés hatásai lelassították, több helyen le is állították a betakarítási munkákat.

– Eddig mintegy harminc bejelentés érkezett a gazdáktól, viszont a tényleges kárt még megbecsülni sem lehet, amíg a területek víz alatt vannak. A Nagykanizsa kiskanizsai részét átszelő csatornából kilépett vízmennyiség körülbelül száz lakóingatlan kiskertjét károsította. A Nagykanizsától keletre fekvő területeken található kultúrák az intenzív eső és jég hatására elfeküdt, jégvert növényeket hagytak maguk után – mondta el Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei szervezetének elnöke.

Murakeresztúron vasárnap reggelre a folyó vízállása másfél méterrel volt magasabb, mint szombaton. A környékbeli halastavak közül - melyeknél átszakadt a gát - mindegyik a Principális-csatornába ömlött, ami levezette a vizet a Murába. A búzamezők és a szójaföldek nagy része is a mai napig vízben áll.

– Harminc hektár búzámból öt hektárt elvitt a villámárvíz, ami nagy kárt jelent, mert öt hektár búza nyolc tonnát termett, amit nem tudok felhasználni, be kell tárcsáznom. Kár nem csak engem, hanem a gazda barátomat is érte, akinek a húsz hektár szójáját öntötte el a víz, neki sajnos nagyobb kára van – fogalmazott Tislerics Antal mezőgazdász.

A lehullott csapadék mennyisége megfelelő lett volna, de a hirtelen lezúduló eső jelentős része elfolyt, így a növények számára nem volt hasznosítható. Ősszel derül ki pontosan, hogy mekkora kárt szenvedtek a gazdák.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)