Medárd nem viccel

facebook megosztás

Hetek óta áztatja az eső a zalai dombokat kisebb-nagyobb kihagyással. A júniusi csapadékos időszakot a néphiedelem Medárd napjához köti, az egyik legismertebb népi időjárásjósló naphoz a 40 napos esőzés kapcsolódik. Az égi áldásból jutott bőven Nagykanizsa  környékének, de a sok esőnek nem mindenki örül.

Nem is olyan régen még az aszály és a fagy borzolta a mezőgazdaságban dolgozók kedélyét, most pedig a folyamatos esőzés okoz problémát az agrárium bizonyos területein. A munkák ennek ellenére zajlanak a földeken, a tavasziak lassan be is fejeződnek, már csak a szója vetésének előkezelése folyik, és néhány kisebb tevékenység az, ami felveri a határ csendjét. A gazdák ugyanis már az aratásra készülnek egész Zalában.

– A napokban elkezdődik az őszi árpa aratása és jó néhány helyen a bíbor betakarítása. A csapadékos időjárás hátráltatja és sajnos minőségben, mennyiségben is gyengíteni fogja a bíbor eredményeit, de a szárítók felkészültek a termények fogadására csakúgy, mint a gazdálkodók gépei - mondta el lapunk kérdésére Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei szervezetének elnöke.

A megyei adatok a csapadékot illetően meglehetősen eltérő képet mutatnak, átlagosan több esőt kapott Zala déli része az északihoz képest. Nagykanizsa és Lenti környékén az elmúlt két hétben 70-80 mm csapadék hullott, ennek nagy része csendes, áztató eső volt. Ugyanezen időszakban Zalaszentgrót, Keszthely járás környékén csupán 15-20 mm esőt kaptak a földek. A megyei kamara adatai szerint Zalaegerszeg térsége egy bizonyos átmenetet képezett a csapadékot illetően, de a hirtelen, egyszerre lezúduló, károkat okozó özönvíz sem kerülte el a megyét. Lovászi és Tornyiszentmiklós területén például fél óra alatt 48 mm zúdult le.

– Eddig vártuk a csapadékot, most megjött természetesen szokás szerint nem úgy, ahogy a gazdának az kellene, de minden egyes esőcseppre szüksége van a vetéseknek. - összegezte véleményét a megyei kamara elnöke.

Előbb is érkezhetett volna a csapadék, de még nem későn kaptuk - ez a Kanizsa környékén gazdálkodók egyöntetű véleménye. A gyökérzóna már beázott, de még a várost övező földeknél is nagy a különbség, 40 és 80 mm között mozognak az értékek. Az esős időt megelőző aszály viszont rányomta a bélyegét a kalkulálható eredményekre.

– A nyári betakarítású növényeknél nagy mértékben számítunk terméskiesésre, az őszi betakarításúaknál még saccolni sem lehet, mi lesz még addig. Most már valóban az aratásra készülünk, ha esik is, a földekre ki tudunk menni. Az árpa, repce, búza betakarítása meglesz, kinek milyen növénye van, abban a sorrendben. De az utóbbi két évhez viszonyítva mindegyiknél jelentős terméskiesés lesz. A kukorica, napraforgó egyelőre jól áll... - mondta el Ács Norbert gazdálkodó.

Vannak viszont olyan növények, amelyek most már egy csepp esőt sem kívánnának,   a folyamatos csapadék a zöldség-gyümölcs termelőket érinti negatívan. A tavaszi fagy a gyümölcstermés jó részét elvitte, a fákon helyenként csupán mutatóban maradt egy-egy körte vagy alma. Akinek szerencséje volt, a cseresznyét, meggyet illetően éppen szüretelhetne, ám a sok eső miatt rohad a termés a fákon.

– Hát szomorúak vagyunk. Tele van a birtok gyümölcsfákkal. Minden évben rengeteg lekvárt, szörpöt, kompótot szoktunk eltenni, és egy kevés pálinka is készült minden évben. Nem eladásra, a családnak, a barátoknak. Most csupán annyi a termésünk - nekem meg a férjemnek elég lesz - mondta el Hegedűs Györgyné. A látóhegyi birtokon valóban szinte minden van azaz lenne ha a fagy nem vitte volna el. Tavaly szinte leszakadtak az ágak ezen a körtefán, meg azon is – mutatott körbe Hegedűsné Márti. Aztán itt vannak az almafák. Látsz rajta öt szemnél többet? Ugye, nem? A májusi cseresznyével még szerencsénk volt, de ez a szép nagyszemű most folyamatosan rohad. Ami megmaradt volna, leviszi ez a bolond szél.

Az előrejelzések szerint Medárd még a következő időszakban is sírni fog ( népiesen úgy mondták: ha Medárd sírni kezd, 40 napig nem hagyja abba ). Viszont jó hír lehet, hogy a feljegyzések szerint olyan még nem fordult elő, hogy 40 napon át valóban esett volna.

Vincze Adél

(Borítókép: illusztráció)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.