Mi legyen 2021 év madara: cigánycsuk, kis őrgébics, sordély?

facebook megosztás


2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására.

Az "Év madara program"

Az MME 1979-ben indított "Év madara" programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

Tisztában vagyunk azzal, hogy minden véges számú lehetőséget tartalmazó választás egyben korlátozó is. Tudjuk, hogy az év madarának ajánlott fajoknál valószínűleg mindenki tudna "jobbat", a szívének kedvesebbet jelölni. Az MME részéről a döntés több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg.

A szavazás azért a megelőző év közepén történik, hogy a döntést követően legyen időnk előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat január 1-re.

Meddig lehet szavazni?

A 2020. július 27. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2021 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

Szavazni itt lehet »

Forrás: mme.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.