Napirenden a Helyi Akciócsoport Nagykanizsa

facebook megosztás

Komoly vita alakult ki a HACSuNK kérdésében a június 25-i közgyűlésen, majd a hétfői folytatáskor ismét napirendre került a téma. A különböző véleményeket Balogh László polgármester és az Éljen VárosuNk! a közösségi oldalaikon is kinyilatkoztatták.


Fotó: Horváth Zoltán

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága 2016. május 26-án regisztrációt hirdetett a helyi akciócsoportok (HACS) megalakítására, így városunkban létrejött a HACSuNK. Fő projektjeként egy ifjúsági központot szeretett volna kialakítani mintegy 130 millió forintból a 13 civil szervezetből, közintézményből és vállalkozásból álló konzorcium, együttműködve az önkormányzattal, mely a Piért-raktár épületét javasolta a közösségi tér helyszínének. A június 25-i közgyűlés azonban úgy döntött, nem támogatja a Piért-raktár ifjúsági centrummá történő átalakítását.

Egy kiváló kezdeményezés került veszélybe az ÉVE koalíciójának köszönhetően, akik ismerethiányból, és minden jel szerint, bosszúból kaszálták el a tervezett ifjúsági központ létrehozását. E központ helyet adott volna a fiataloknak arra, hogy saját közösségi teret alakítsanak ki, ahol találkozhatnak, szórakozhatnak, tanulhatnak, sportolhatnak együtt, sajátjukként tekintve és kezelve az épületet és a környezetét - osztotta meg másnap Balogh László, polgármester a Facebook-oldalán.

A közgyűlés 2020. január 30-i ülésén az ÉVE-frakció ellenezte, hogy a Zsinagóga mellé kerüljön a kulturált „romkocsma”, és kérték, hogy keressenek más helyszínt, valamint a várható költségekkel is problémájuk volt.

Már ez év elején világossá tettük az álláspontunkat, hogy a volt Piért-raktár épületét nem tartjuk megfelelő helyszínnek, és ahogy a mostani előterjesztésből is kiderült, jelentős plusz forrásokat is kellene a projekthez tenni, hogy megvalósulhasson. Javasoltuk, hogy kell keresni egy másik helyszínt és egy kevésbé költséges projektet, ami megvalósítható - olvasható az Éljen VárosuNk! közösségi oldalán.

A mostani közgyűlésen Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! frakcióvezetője válaszokat kért Balogh László, polgármestertől azzal kapcsolatban, hogy a városi önkormányzat tagja-e még a HACSuNK-nak.

A polgármester elmondta, hogy a HACSuNK a május 27-i taggyűlésén kizárta a városi önkormányzatot, a Városfejlesztő Kft.-t, a Kanizsai Kulturális Központot, a Thúry György Múzeumot és a Netta-Pannonia Kft-t is a konzorciumi tagok közül. A helyükbe új, az önkormányzattól független tagokat léptetett, hogy ez a civil együttműködés a továbbiakban ne lehessen a politikai támadások áldozata. Balogh László szerint ezek után az ÉVE-frakció nem kívánt részt venni az ifjúsági centrum megvalósításában, ami viszont a HACSuNK kulcsprojektje volt, így a város nem részesülhet az uniós támogatásban.

Az ÉVE frakció tagjai egy hazug és indulatos gesztussal elkaszálták ezen ifjúsági központ megvalósítását, mondván, ők nem adnak semmilyen épületet a fiataloknak. Egyik képviselőjük közgyűlésen elhangzott szavaival szólva: ne hányjanak a fiatalok a zsinagóga mellé. Igazán sajnálom, hogy a fiatalokból csupán ezt nézik ki, ennyire tartják őket. Hangsúlyozom, a központ kialakítása a 13 fős testület által elnyert EU-s forrásból valósult volna meg. Mivel azonban most, a koalíció döntése értelmében nem áll rendelkezésre az épület a pályázat céljaira, a megvalósításra kapott szűk határidők miatt veszélybe került maga az egész pályázat is, hiszen a további programok, események pályázaton belüli forrása is ettől függ – írja Balogh László polgármester nyilvános oldalán.

Az Éljen VárosuNk! Egyesület szerint Balogh László, polgármester nem akart egyeztetni velük, szembement a közgyűlési döntésekkel, és a FIDESZ-KDNP a saját tévedései áldozatává vált.

Balogh László, polgármester azt hangsúlyozza, hogy Nagykanizsa MJV Önkormányzata továbbra is pályázhat, Bizzer András, alpolgármester pedig azt, hogy 400 millió forint forrást veszíthet el a város. Az igazság ezzel szemben az, hogy a HACSuNK írja ki a pályázatokat, ő dönt a pályázatokról. Ki is volt a HACSuNK elnöke? Balogh László, Nagykanizsa város polgármestere. Ki volt a konzorcium tagja és ki képviselte? Nagykanizsa MJV Önkormányzata, akit Balogh László polgármester képviselt. És ki pályázhat a kulcsprojektre? Nagykanizsa MJV Önkormányzata. És ki hozta a döntéseket a veszélyhelyzet alatt? Balogh László polgármester - olvasható az ÉVE reflexiójában.

A hétfői folytatólagos közgyűlés konstruktív légkörben zajlott és így is fejeződött be, azonban a HACSuNK ügyének megoldása lezáratlanul maradt, így további tanácskozásokra/vitákra lehet számítani.

Körtvélyessy Vivien

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.