Németh László: Az elment hal bármikor pótolható, az emberélet nem

facebook megosztás

Az ár levonulása után még ma is a helyszínen voltak a tógazda, a Vasutas Horgászegyesület tagjai a Csónakázó-tónál.

Szombat délutántól hétfő reggelig, gyakorlatilag 72 órán keresztül figyelték a vízszint emelkedést egyrészt a hátsó kistó gátjánál, másrészt a tó első gátjánál, a záportározónál. Mint azt Németh László elmondta: utóbbi védműnél azért volt nagy jelentőségű a feladat, mert az ár hatalmas mennyiségű hordalékot szállított, amit, ha nem kezelnek és tisztítanak folyamatosan, elállta volna az átfolyó víz útját.

A tógazda hangsúlyozta: a halak mentésére csak az ár levonulása után nyílt lehetőség, a kiterjedt erős sodrású vizet életveszélyes lett volna megközelíteni. A tóból kikerült halak mentésén még ma is dolgoztak.

Az képtelenség, hogy ebben a helyzetben valaki olyan műveletet végezzen, hogy halveszteség ne történjen. Ilyen nincs a világon. Két dolgot kellett szem előtt tartani. Mi a fontosabb, az emberélet, vagy a hal. Látjuk a környező tavaknál is, több száz milliós károk keletkeztek. Most az, hogy egyesek ebből csodát csinálnak, hogy elment nekünk 5-10 mázsa halunk, ez elenyésző. Ahhoz képest, ami megmaradt. Ez bármikor pótolható, az emberélet nem – mondta Németh László, a Vasutas Horgászegyesület elnöke.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.