Nyári programok – Hogyan tovább a koronavírus-járvány után?

Lecsengett a koronavírus-járvány miatti pandémia, újra indult az élet a művelődési intézményekben.

A vírus nem kivételezett a természetjárókkal sem, őket is otthonmaradásra kényszerítette. Írásunkban az első lépéseikről érdeklődtünk.

Közgyűlésre, és teljesítménytúrára készül a Kanizsa Kul-Túra Egyesület

– A természetjáró egyesületek az elmúlt három hónapban nem tudták megtartani a szervezett túráikat, viszont az egyéni természetjárók lelkesen útra keltek, mint arról a közösségi oldalaikon be is számoltak. A járvány a természetjárás szempontjából előnyt is jelentett, mert az emberek arra kényszerültek, hogy a közeli kirándulóhelyeket válasszák. Így megismerhették, hogy milyen szép Nagykanizsa és Dél-Zala környéke - vélekedett Strausz Ferenc, az egyesület elnöke.

– Hamarosan meg kell tartani a közgyűlésünket, és augusztus 1-jén már szervezhetjük a 30 éves múltra visszatekintő Rockenbauer Pál teljesítménytúránkat.

Valószínűleg sor kerül a Kanizsa túránkra társszervezőnkkel, a Dr. Mező Ferenc Gimnáziummal közösen. Szervezünk még egy túrát Vörs és a Balatonszentgyörgyi csillagvár környékére, de természetesen nem maradhat el az évzáró túránk sem.

Szabadtéri rendezvények és meglepetések a Kanizsai Kulturális Központban

Kovácsné Mikola Mária, a kulturális központ igazgatója a nyári programjaikra hívta fel a figyelmet. Elsőként, július 15-én 19.00 órakor a Tüttő János Nótaklub ad zenés műsort a Medgyaszay Ház előtti téren, az 56-os Emlékkertben. Július 23-án 19.30 órakor az Erzsébet téri zenepavilon ad otthont Duo Don Pedro'z koncertjének. Augusztus 7-én 19.00 órától a nagykanizsai fiatalokból álló Stobos Tamburazenekar játszik a Medgyaszay Ház előtti téren. Ugyancsak a Medgyaszay Ház előtti téren ad koncertet augusztus 24-én 19.00 órától a kanizsai Your last Steps elnevezésű modern metál formáció, és augusztus 26-án 18 órakor ugyanitt tapsolhat a közönség a Kifli Zenekar gyermekkoncertjének.

Meglepetéssel is készül a KKK, hiszen szeptember végén Indián Nyári Színházat szerveznek a HSMK színháztermében. Mindezeken kívül heti rendszerességgel szerdánként, 10 és 12 óra között tematikus gyermek kézműves játszóházi foglalkozásokat tartanak.

Július 29-én az Olajbányász SE 75.  jubileumi kiállítása kezdődik. Augusztus 29-én, a Magyar Fotográfia Napja alkalmából pedig a Kanizsa Fotóklub kollektív tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők.

A színházba járóknak jó hír, hogy a bérletes előadásokat pótolni szeretnék.

Folyamatosan térnek vissza a csoportok a Honvéd Kaszinóba

A karantén alatt a Honvéd Kaszinóban is takarítottak, melynek eredményeként csillog-villog minden az épületben.

– Az apróbb foglalkozások elkezdődtek, az állandó csoportok közül néhányan már folyamatosan újra jönnek a házba. A legelsők között kezdett a Szenior tánccsoport - jegyezte meg elégedetten Halmos Ildikó, az intézmény igazgatója.

Júliusban és augusztusban a ház csoportjainak nyári táborai népesítik be az intézményt: A Honvéd Kaszinó Városi Színpadának színjátszói, a Magic Ritmo és a Szkes tánccsoport, a LatiNívó salsa csoport, Kanizsa salsa, a Hölgyklub, valamint Kárász Tímea Fatima énekes tartja a zumba és hastánc edzéseket, próbákat. Elkezdték a munkát, és próbált már a Honvéd Kaszinó kórusa, megtartotta vírus utáni első összejövetelét a Honvéd Egyesület elnöksége is.

Az igazi programokat szeptembertől tervezik a Hemoban. Így a Vörös Niki Quartett áprilisban elmaradt koncertjét szeptember 11-én hallgathatják meg az érdeklődők, melynek kísérőrendezvényként Ludvig Dániel festőművész kiállítását tekintheti meg a közönség.

Filmsiker után dalostalálkozó és Országos Vasutasnap a Kodályban

Bár a rendezvények elmaradtak és bezárta kapuit a látogatók előtt a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház, az élet nem állt meg a pandémia idején sem az intézményben.

– Elkezdődött és két és fél hónapig tartott az udvar felőli életveszélyes homlokzat felújítása. A munkatársaimmal leltároztunk, irattáraztunk, pályázatokat adtunk be - sorolja Kámánné Szép Terézia, az intézmény igazgatója.

– A csoportjainkkal folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, jól működött az információáramlás.

– Trianon 100. évfordulója kapcsán, a nemzeti összetartozás évében az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület azzal a kéréssel fordult intézményünkhöz, hogy készítsünk néhány mondatos kis videót, amiben elmondjuk, hogy a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház számára mit jelent magyarnak lenni és mit jelent a nemzeti összetartozás. A felvételekből összeállított kisfilm „Egyszerűen magyarok – nemzeti összetartozás 2020” címmel került fel az egyik internetes videómegosztó portálra. Négy ország 43 megszólalója között egyetlen zalaiként szerepeltünk.

– A koronavírus-járvány miatt átcsoportosított rendezvényeink új időpontja: XIII. Dalos találkozó (július 16.), Rock on Tour-A Rockfesztivál (november 28.), Országos Vasutasnap (szeptember 12). Ez utóbbi lebonyolításához komoly feladatokkal bízták meg az intézményt, melynek egyik helyszíne Zalaegerszeg lesz.

Nyári rendezvények: Vasutas Juliális Gulyásparti (július 14.), XIII. Dalos találkozó (július 16.)

Bakonyi Erzsébet