Önkéntes területvédelmi tartalékosok felkészítése Nagykanizsán

facebook megosztás

Szerdától megkezdték felkészítésüket a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok Nagykanizsán. A 18 és 50 év közti korosztály jelentkezését várták, egy pszichológiai és egy háziorvosi alkalmassági vizsgálat után érkezett a kiképzés szakaszába 42 fő.  

A június 10-én megnyitott iroda tevékenységével elégedett a honvédség, hiszen többek közt az iroda jelenlétének köszönhető az önkéntes jelentkezők magas száma. Balogh László polgármester Nagykanizsa katonavárosi múltját hangsúlyozva köszöntötte a résztvevőket, majd Kis-Bús Károly alezredes, a 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka szólt a jelentkezőkhöz. Az alezredes egyúttal megköszönte a toborzók munkáját is, szerinte a kereslet és a kínálat találkozott, így meglett az a létszám, amellyel már valóban érdemes a kiképzést elindítani. A tartalékosok képzése nagymértékben azonos az egységes alapkiképzéssel.

– Szabályzatismeret, alaki kiképzés, harcászati kiképzés, alap lőgyakorlatot fognak végrehajtani, robbantási feladatot fognak végrehajtani, és sok minden mást. Elméleti és terepfoglalkozások váltakoznak, természetesen több lesz az elméleti, hogy felkészítsük a terepfoglalkozásokra az ittlévő tartalékosokat - tájékoztatott  Kis-Bús Károly alezredes, a 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

A kiképzők feladata a következő időszakban az lesz, hogy az önkéntesek állóképességét folyamatosan fejlesszék.

A pszichológiai és orvosi vizsgálaton sikeresen átesett 42 fő csaknem fele nő. Póka Veronika Letenyéről érkezett, a koronavírus ideje alatt elvesztette munkáját.  

– A kisfiamat egyedül nevelem, ezért mindenképpen keresni kellett valamit. Mivel nem nagyon indult be semmi, ezért amikor elmentem a toborzóra, beszélgettünk, és abszolút felkeltette az érdeklődésemet. Igazából ez volt a motiváció - mondta el Póka Veronika.

Póka Veronika mindemellett egykoron rendőr szeretett volna lenni. A szakma iránti vonzalom miatt jelentkezett önkéntesnek a zalaegerszegi Szakál Viktória is.

– A nagypapám is katona volt, apukám testvére a rendőrségen dolgozik. Így nagyon szeretem ezt a dolgot, és alapból sem vagyok olyan „nagyon lányos” lány. Szeretem a fegyvereket, a tankokat, meg az ilyen jó dolgokat - nyilatkozta Szakál Viktória.

A toborzás első körben a kiképzés szakaszába lépett, de a jelentkezőket továbbra is várják.

– Amíg az a helyzet fennáll, hogy a Magyar Honvédség segíteni tud, addig mi toborzók természetesen várjuk az érdeklődőket. Akár egy-egy adott élethelyzetben, ha valakinek átmenetileg nincs munkája, 2-3 hónapra, vagy hosszabb távon gondolkodna egy biztos kereseti lehetőségben, egy hivatásban - akkor is tudunk ajánlani különböző lehetőségeket - hangsúlyozta Ferge László őrnagy, a 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője.

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok képzése mától öt hétig tart.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.