Özönvíz és kitelepítés Liszóban

facebook megosztás

Hajnal óta talpon vannak a liszóiak – több, mint 100 mm-nyi csapadék zúdult a falura, legalább 10 családot ki is kellett telepíteni. A helyi záportározó és a liszói patak is kilépett a medréből.

A katasztrófavédelem a kora reggeli óráktól a helyszínen tartózkodott, segítségükkel telepítették ki azokat a családokat, akik a mélyebben fekvő területeken élnek.

– Mi voltunk az elsők között, akiket kitelepítettek. Olyan 60-80 cm-nyi víz van most szerintem a házban - mondta el Gaál Kálmán, aki családjával együtt hajnali 3 óra óta vett részt a védekezésben és kárelhárításban, akkor jelent meg az udvarukban a víz.

Több alkalommal előfordult már, hogy elöntötte az ár a település egy részét, de a helyiek ilyen horderejű katasztrófára nem emlékeznek. Benczik Józsefet feleségével és lányaival együtt szintén kitelepítették abból a zónából, ahová még a sajtó munkatársait sem engedték be a katasztrófavédők.

– Minket a reggeli órákban értesítettek telefonon, hogy pakolni kell, és el kell hagyni a házat. Szerencsére a szüleimhez tudunk menni – fogalmazott Benczik József.

Elkeseredetten nyilatkozott Novák Csaba, Liszó polgármestere. A település azon részén él, ahonnan kitelepítették a lakókat, a helyiekkel és a katasztrófavédelem munkatársaival közösen dolgoztak egész nap. A faluházban kialakítottak ideiglenes menedékhelyet azok számára, akik nem tudnak családokhoz, rokonokhoz költözni, ellátásukon a kora délelőtti óráktól megállás nélkül dolgoztak.

– Többször volt már villámárvíz a településen, de ekkora még nem volt tapasztalható. Ekkora mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék sem volt – mondta Novák Csaba, polgármester.

Többen az úgynevezett Liszói-patak mederkotrásának hiányát okolják a kialakult helyzetért, de a helyeik közt az is elterjedt, hogy a zsilipeket időben meg kellett volna nyitni. Több házban komoly kár keletkezett, emberéletet szerencsére nem követelt a mai villámárvíz. Információink szerint délutánra már 30 cm-t apadt a víz a zalai zsáktelepülésen, a hajnali állapotokhoz képest.

Liszóban egyébként vizsgázott, helyi önkéntes mentőcsoport is van, amely pár évvel ezelőtt pontosan a hasonló helyzetek kialakulása, elhárítása miatt jött létre. Emellett az egész falu összefogott, mindenki talpon volt Liszóban, az ár apadása véleményük szerint jó hír, és bíznak abban, hogy a záportározó gátja is kitart.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.