Piktogramok a gyalogosok biztonságáért

Piktogramokkal hívják fel a gyalogosok figyelmét a biztonságos közlekedésre. Nagykanizsán ettől a héttől közel harminc gyalogos-átkelőhelynél láthatók a sárga szimbólumok.

A gyalogos-átkelőhelyeknél bekövetkezett balesetekért többségében ugyan a járművezetők felelősek, de sok esetben előfordult már, hogy a közlekedő gyalogosok figyelmetlensége okozta a bajt.

– A közlekedés során mobiltelefon használata, az internet, illetve a közösségi oldalak böngészése, újságolvasás vagy fülhallgatóval történő zenehallgatás. Ezek a tevékenységek nem csak a gépjárművezetők figyelmét vonják el a közlekedéstől, hanem a gyalogosokét is. Csak Nagykanizsán az elmúlt három és fél évben 56 gyalogos baleset történt – mondta el Miszlai Ákos alezredes, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A jelzések alapötletével Berta Krisztián, az Éljen VárosuNk! Egyesület önkormányzati képviselője kereste meg a Via Kanizsa Nonprofit Zrt.-t még tavasszal. A pandémia akkor közbeszólt, de ezen a héten a Nagykanizsai Rendőrkapitánysággal - közös összefogással - megvalósult a piktogramok felfestése.

– Utánajártunk ennek a műszaki megoldásának, majd legyártottuk a festősablonokat egy kanizsai dekorációs műhely segítségével, amikkel megvalósulhatott az elmúlt napokban ez a bizonyos felfestés – mondta el Szabó István, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója.

A kezdeményezés elsősorban a fiatalabb generációt szólítja meg, de bárkit figyelemre inthetnek a zebra előtti jelzések, akik a telefont nyomkodva lefelé néznek.

– Pozitív a fogadtatás, sok civil is jelezte már, hogy örülnek ennek a kezdeményezésnek. A Nagykanizsa fotókon Facebook-csoportba is felkerültek már fényképek és ott is pozitív a fogadtatása a kezdeményezésnek. A gyalogosok is bíznak abban, amiben mi is, hogy sok gyalogos életet menthetünk meg ezekkel a felfestésekkel – fogalmazott Berta Krisztián, az Éljen VárosuNk! Egyesület önkormányzati képviselője.

A tervek szerint a város olyan kereszteződéseihez is felfestik a szimbólumokat a jövőben, ahol nincs gyalogos-átkelőhely, de sok járókelő közlekedik arra.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)