Régészeti leleteket foglaltak le rendőrök a kanizsai bolhapiacon

Ékszerek, sírkő, veretek, sarkantyú -  ilyen, különböző korból származó tárgyakra, eszközökre lett figyelmes egy hozzáértő nemrég a kanizsai használtcikk piacon. A férfi értesítette az illetékeseket. A nagykanizsai rendőrök a bejelentés alapján egy férfival szemben intézkedtek, aki a megalapozott gyanú szerint több régészeti leletnek minősülő tárgyat is árult.

– A lepsényi árusnál több korszakból származó tárgyat találtak egyenruhás kollégáim, így előkerültek őskori, avar kori, római kori leletek is többek között övvereteket, sarkantyú töredéket és gyűrűket foglaltak le az eljárásban a nyomozók. A 69 éves férfit a nagykanizsai rendőrkapitányságra előállították, majd jogtalan elsajátítás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, szabadlábon védekezhet - mondta el Takács Tivadar őrnagy, a ZMRFK szóvivője.

A nagykanizsai Vásárcsarnoknál minden vasárnap megtartott helyi vásáron számos új és használt termékkel találkozhatnak a vásárlók. A piacon árusítható termékeket több törvény és jogszabály is meghatározza, ezek betartásának ellenőrzését is több hatóság végezheti.

– Ahány féle jogszabály van a piactartás kapcsán, annyi ellenőrzési jogkör is van. A vásárt engedélyező jegyző az egyik ilyen fő hatóság, a piactartás feltételeit ellenőrizheti a NÉBIH, a Vám- és Pénzügyőrség, a rendőrség is tarthat ellenőrzéseket. Ugyanebbe a sorba tartozik maga a vásárrendező, hiszen a mi Piacfelügyelőségünknek is van ellenőrzési jogköre olyan tekintetben, hogy milyen árukat hoztak be a piacra - nyilatkozta Szabó István, a VIA Kanizsa NZRT. vezérigazgatója.

A magyar törvények szerint az 1711 előtti korból származó leletek begyűjtése illegális, törvényellenes és büntetendő. A mai hatályos szabályozások szerint ezen leleteket be kell jelenteni, illetve be kell szolgáltatni.

(Borítókép: Illusztráció/mapio.net)