Roma holokauszt – Emlékezni és emlékeztetni

Figyelmeztető jel, hogy a gyűlölködés, a megbélyegzés és a megkülönböztetés milyen esztelen és embertelen gyilkosságokhoz vezethet – fogalmazott Teleki László a roma holokauszt alkalmából tartott mai megemlékezésen. A város és a helyi roma szervezetek vezetői minden évben leróják kegyeletük az auschwitzi-birkenaui láger felszámolásakor, 1944. augusztus 3-án kivégzett háromezer cigány férfi, nő és gyermek emléke előtt a Vár utcai emlékműnél.

A rendezvényen Teleki László kiemelte, hogy kötelességük emlékezni és emlékeztetni az emberiséget a 76 évvel ezelőtti tragikus eseményekre.

– Már a kilencvenes évek óta folyamatosan megemlékezünk arról a napról, a hőseinkről, akik akkor elszenvedték ezt a sérelmet, s nem csak a halálozások miatt, hisz akik túlélték, azok is tovább sérültek. Ennek az emlékét őrizzük és őriztetjük – mondta el Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A cigányság gyászszokásaihoz tartozó siratóénekekkel is emlékeztek a roma áldozatokra. 

– Mindig siratókkal emlékezünk erre az eseményre, hiszen a koszorúzás alatt siratók hallatszanak és mindig gyertyát vagy mécsest is gyújtunk itt. A virrasztás a roma hagyományban hozzá tartozik a halott búcsúztatásához és a halottról való emlékezéshez –fogalmazott Kardos Ferenc roma-holokausztkutató.

Az eseményen Teleki László és Kardos Ferenc mellett Bizzer András, Nagykanizsa alpolgármestere, valamint Bodó László és Károlyi Attila, az ÉVE önkormányzati képviselői is megemlékeztek a porajmos áldozatairól.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)