Roma Kulturális Kavalkád programsorozat indult

Roma Kulturális Kavalkád néven indított programsorozatot az ”ANOSZTRU” Országos Egyesület. Első rendezvényükön a roma kismesterségekből és a kortárs amatőr festőművészetből adtak ízelítőt az érdeklődőknek.

Kakas József kosárfonó, Steflovics Attila amatőr festő és Váradi István fafaragó mutatkozott be munkájával a programon. Az „ANOSZTRU” Országos Egyesület a hagyományos mesterségeket elevenítette fel. 

– A cigány lakosság 100-150 éve ezzel kereste meg a betevő falatot, amellyel el tudta tartani a családot. Cserekereskedelemmel az ételt, italt így tudták előteremteni, ezzel ellátni magukat. Úgy gondoltuk, hogy ezt a hagyományt tovább kell, hogy vigyük olyan értékekkel, amelyek hagyományos értékek - mondta el Teleki László, az „ANOSZTRU” Országos Egyesület elnöke.

Régebben a családokban mindig volt valaki, aki értett a fafaragáshoz, manapság pedig egyre kevesebben foglalkoznak ezen ősi mesterséggel.  

– Kicsit le kellene lassulni, néha körülnézni, a körülöttünk lévő környezetet megszemlélni. Meg kell ismertetni a fákat, akkor rádöbbennek, hogy ebből a fából mennyi forma, mennyi alkotás készül el, hogy egy faágból bármi lehet. Nemcsak egy egyszerű faág, amelyet félredobok, hanem vegyék észre a szépet körülöttünk ez a fontos - nyilatkozta Váradi István fafaragó.

A kismesterségeket bemutató Roma Kulturális Kavalkád következő eseményein is a hagyományokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A nyár folyamán Cziffra György zongoraművész bemutatását, roma holokauszt kiállítást, valamint roma fesztivált is tervez az "ANOSZTRU" Egyesület Nagykanizsán.