Sport, kalóztörténetek és balatoni fürdőzés várja a gyerekeket

A koronavírus-járvány terjedése miatt meghirdetett veszélyhelyzet rányomta bélyegét az iskolai nyári táborok megszervezésére is. Csak jelentős késéssel, több kormányrendelet együttes figyelembevételével május 25-e után kezdődhetett meg a tervezés.

Az önkormányzat a gyerekek nyári napközbeni felügyeletét idén is napközis tábor szervezésével biztosítja - kaptuk a tájékoztatást Bagarus Ágnestől, a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztályának vezetőjétől.

Az általános iskolás korú gyermekek számára június 29-től augusztus 19-ig biztosítják az ellátást. A tapasztalatok alapján az első négy turnusban várhatóan 80-100 fő gyermek felügyeletéről gondoskodnak. A további turnusok esetében pedig 50-70 gyermek részvétele várható. A tábor résztvevői számára tematikusan szervezett programok teszik lehetővé a hasznos és szórakoztató időtöltést. A turnusok a sport, a természetvédelem, a népművészet, a történelem, az állatvédelem és a kalóztörténetek köré szerveződnek meghívott előadók, foglalkozásvezetők segítségével.


Az első turnus előtt még üresen állt a tábor

A város önkormányzata által fenntartott Balatonmáriafürdői Gyermek- és Ifjúsági Tábor közel 30 éve nyújt nyári szervezett táborozást az általános iskolásoknak. Idén a táborozás megszervezése, a szülők gyors és hatékony elérése az iskolák digitális munkarendjéből adódó személyes kapcsolat hiányában nehézségekbe ütközött.

A táborozást 6 turnusra tervezték, a tábor működtetésének egyik fontos indoka az volt, hogy segítsék a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók nyaralási lehetőségét a Balatonnál. Az önkormányzat a hátrányos helyzetű tanulók táboroztatását évek óta támogatja. Idén is két és fél millió Ft-ot különítettek el erre a célra a város 2020. évi költségvetésében.

Az erre a célra szánt ingyenes férőhelyek iskolánkénti számát az egyes intézményekben tanuló, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diákok létszámának arányában határoztuk meg. A tábor ezen a héten, július 6-án nyitotta meg kapuit. Elsőként a Hevesi iskola tanulói nyaralnak, őket követi a Rozgonyi és a palini Inkey Boldizsár, a Kőrösi-Péterfy, a Miklósfai, a Zrínyi-Bolyai, végül a Kiskanizsai Általános Iskola. A járványügyi helyzet miatt idén nem szerveztük meg a testvérvárosi tábort.

A táborok működtetésével kapcsolatban az osztályvezető még elmondta:

A Balatonmáriafürdői Gyermek és Ifjúsági Tábor, valamint a napközis tábor (Zöldtábor) működési feladatainak ellátáshoz szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak. Az önkormányzat egyenként két és fél millió Ft-ot különít el a két tábor személyi kiadásainak - felügyeletet vállaló pedagógusok bére és járuléka -, fedezeteként. A balatonmáriafürdői tábor üzemeltetési, dologi költségeire 2.500 ezer Ft., a Zöldtábor üzemeltetési feladataira 3 millió Ft-ot különítettek el. A táborok üzemeltetési feladatait a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. látja el.

Bakonyi Erzsébet