Szerdán földi szúnyoggyérítés lesz Nagykanizsán


Kémiai hidegködképzéses technológiával végeznek szúnyoggyérítést. Az Európai Uniós szabályozás értelmében ettől az évtől már nem lehet repülőgépekről végezni a kémiai szúnyoggyérítést. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Az előzetesen meghirdetett kedd helyett, szerdán lesz földi szúnyoggyérítés Nagykanizsán. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt az ország legnagyobb részén szúnyoginvázió alakult ki. A héten Zala megye mintegy 67 településén lesz szúnyoggyérítés. A szúnyogok csípése egyrészt kellemetlen, másrészt betegségeket terjeszthetnek, ezért fontos számuk csökkentése.

A korábbi években kémiai szúnyogírtást is végezhettek a szakemberek a levegőből. Ezévtől azonban már csak légi biológiai, valamint földi kémiai és biológiai gyérítésre van mód. Nagykanizsa területén szerdán földi úton történő szúnyoggyérítés lesz. A tervek szerint a napnyugta utáni órákban kezdik a kezelést. Az alkalmazott készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes.

– Gyakori kérdés a lakosság részéről, hogy be kell-e zárni az ablakot a gyérítés idején. Nem jelent kockázatot, ha nyitva marad az ablak, de mivel a készítmény zárt térben lassabban bomlik le, mint a szabadban, a permetszer leérkezéséig érdemes bezárni az ajtókat és ablakokat. A földi melegködös védekezésnél előfordulhat, hogy az érdeklődők megközelítik a járművet, a köd a látási viszonyokat korlátozhatja így senki ne menjen annak közelébe, ugyanakkor pár perc elteltével már használható az útszakasz, ahol a járművek közlekednek - nyilatkozta Dóka Imre őrnagy, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A központi szúnyoggyérítésen túl, a közterületeken az önkormányzat, magánterületeken pedig a tulajdonos felelőssége a kártevők elleni védekezés. Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek. Az általunk megkérdezett természetjárók idén még nem bosszankodtak a sok szúnyog miatt.

– Természetesen találkoztunk már szúnyoggal, de szerintem az idén lényegesen kevesebb van. A Csónakázó-tó környékén is azt tapasztaljuk, hogy azon az erdős részen, ahol szoktunk futni, ott kevesebb a szúnyog - mondta el Szántó Attila.

A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket. Nagykanizsán szerdán mintegy 1000 hektáron lesz szúnyoggyérítés. Rossz idő esetén a tervezett a földi beavatkozás július 16-ára tolódik át.