Szombaton búcsú lesz a látóhegyi kápolnánál

A hívek összefogásának köszönhetően idén sem marad el a búcsú Látóhegyen. A kis kápolna ünnepét négy évvel ezelőtt, több évtized kihagyás után tartották meg ismét a helyiek. 

2016-ban egy a hegyháthoz kötődő, már elszármazott egykori tulajdonosoknak köszönhetően hívta újra harangszó a búcsúi szentmisére a helyi gazdákat. Többen a hagyományok és az őseik előtti tisztelet miatt álltak a kezdeményezés mellé. A búcsú ma is alkalmat ad a családoknak a találkozásra.

 – Jómagam 12-13 embert látok vendégül a hegyemen. S tényleg egy búcsúi hangulatot hozunk ezzel, hogy még a mise után felmegyünk, ebédelünk, beszélgetünk. De itt a kápolna előtt is beszélgetnek az emberek egymással, tehát összehozza a környéken lévő embereket a búcsú - mondta  el Hegedűs Györgyné.

Várnai László plébános nemrégiben került Nagykanizsára. Mint fogalmazott: eddigi útja során mindig olyan helyen szolgált, ahol szőlővidék és kápolna is volt.

– Mosdóson voltam 20 évig, ott két kápolnánk is volt. Volt egy Szent Antal és egy Nepomuki Szent János kápolna. Balatonbogláron és a környékbeli szőlővidékeken voltam. Ilyenkor a kápolnák búcsúját, kiemelkedő ünnepeit megtartjuk. Nyilván azért, hogy kifejezzük az összetartozásunkat, az itt lakó emberek, szőlősgazdák, vendégek érezzék, megtapasztalják az ősök hitét, buzgóságát. És tovább tudják adni, vinni  - mondta Várnai László, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa.

A látóhegyi kápolna szemmel láthatóan felújításra, renoválásra szorul. Az elvégezhető takarítást önkéntesek vállalták a Péter és Pál napjához kötődő szentmise előtt, amely szombaton, fél 11-kor kezdődik.