Tart még ugyan, de lassan vége az aktuális gombaszezonnak

facebook megosztás

A nagykanizsai vásárcsarnokban most már csupán egy-két árust lehet látni, ugyanakkor az erdőket, mezőket jól ismerők még mindig kint vannak a terepen.  

A legtöbb esetben hajnalban indulnak útnak a gombászok, akik nem is csodálkoznak azon, ha reggel 6 órakor több emberrel is találkoznak az adott erdőrészben.

– Ennek ősidők óta megvan a módja. Gombászunk, és korán reggel megyünk. 9-10 óra felé már nagyon meleg van. Itt is elhangzott a kérdés, miért ilyen korán? Látod, már jöttek előttünk. Őszintén mondom, reggel még jó. 10 óra felé annyi szúnyog, bogár van, hogy megeszik az embert. Nem hinném, hogy verseny lenne, mert a gomba 10 órakor is terem. De az ember azért valahol szeret első lenni - árulta el Pintér Ferenc.

A zalai erdők és mezők nemrégiben kezdték el megörvendeztetni a csemegét kutatókat, viszont a hozzáértők szerint ezen a héten már lecseng a szezon. Galambgombát ugyan még lehet találni a környéken, de a legfinomabb vargányából már csupán idősebb példányok találhatók. Az évtizedek óta gombát gyűjtők és a hivatalos szakértők véleménye is megegyezik: a legfontosabb a biztonság. A gyűjtött vagy éppen árusítandó terméket a kanizsai vásárcsarnokban lehet bevizsgáltatni.

– Reggelente, amikor megérkeznek, az összes gombát egyesével átvizsgáljuk három kolléganőmmel. Természetesen a megfelelő szakellenőrzési technikákat is alkalmazzuk. Ezután kerül egy jegyzőkönyv a kezükbe, amivel árusíthatnak. De emellett nagyon sok hobbigombász is érkezik hozzánk, szakellenőri igénnyel - nyilatkozta Radics Balázs, a Vásárcsarnok piacfelügyelője.

A szakellenőröket hétfőtől szombatig lehet megtalálni a vásárcsarnokban, reggel 6 és délután 2 óra között. A gombakeresés népszerűségét jól bizonyítja, hogy a szakemberek éves szinten mintegy 3000 alkalommal vizsgálnak át behozott példányokat.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.