Tombol a nyár

facebook megosztás

Az elmúlt napokban Nagykanizsán 30 fok feletti hőség volt, így nem árt odafigyelni a meleg okozta veszélyekre. A szakemberek rendszeresen figyelmeztetnek a folyamatos folyadék és sópótlásra.

Ma délután a Huszti téren 38 fokot mutatott az utcai hőmérő. Sokféle praktika létezik a hőség könnyebb elviselésére. A külföldről hazalátogató Jörgensen család is odafigyel arra, hogyan védekezzen a napsugaraktól.

– Sokszor mindkettőnknek van kalapja, amit viselünk. Olyan ruházatot, ami kicsit megvédi az embert a melegtől. Elkerüljük a feketét. Most pont egy farmer van rajtam, ami nem a legjobb, ezt elszoktam kerülni - mondta el Tekla Jörgensen.

Különösen a hőségben fontos a folyadékpótlás. Napközben, ha nincs nálunk frissítő a rosszullét elkerülésére, felkereshetjük bármely patikát.

– Bárki bejöhet az utcáról igénybe venni a folyadékutánpótlást. Minden gyógyszertárban fog találni ivóvizet az év bármely szakaszában. Erre - a hőségre való tekintettel - fel vagyunk készülve. Amíg a járványügyi helyzet megengedi, addig minden gyógyszertár kiszolgáló helyiségében van kirakva ivóvíz - fűzte hozzá Vastagné Kósa Katalin, a Szent Kristóf Patika szakgyógyszerésze.

A folyadékfogyasztás mellett a meleg időben a sóbevitelre is figyelmet kell fordítani.

– Miután izzadunk rendesen a melegben a sóvesztés nagyon komoly ájulásos tünetekhez vezethet, így a sóbevitelre is figyelni kell. A hőingadozások pedig nem tetsznek jót a magas vérnyomásos betegeknek és a szívbetegeknek. Lehűléskor emelkedik mindig a vérnyomás kiugrások száma, nagy melegben az infarktusok előfordulása gyakoribb, az esős-hideg időben pedig a stroke hajlam fokozódik, így ezek gyakorisága is megnő - tette hozzá Mihalecz Károly háziorvos.

Az időjárás és az emberek egészsége közötti összefüggéseket már időszámításunk előtt is kutatták a tudósok.

Az előrejelzés szerint szombaton délután viharos széllel újabb hidegfront érkezik hazánk fölé.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.