Újra gyerekek zsibongása verte fel a Thúry György Múzeum csendjét

2020. júl. 3.

Az újranyitás óta csütörtökön fogadták az első gyermekcsoportot az intézmény munkatársai.

Különböző múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozással, kincskereső kalandtúrával készültek erre az időszakra, sőt esetenként múzeumi tanórát is adnak a csoportoknak a kanizsai intézményben. Ma az ősemberek életéről tanulhattak - játékos formában -  az első csoport tagjai.

– 15-20 percben ismereteket adunk át nekik, de azért nem szeretnénk őket túlterhelni. Ezt összekötöttük különböző játékos feladattal és mindenféle olyan dologgal, amiben kipróbálhatják magukat. Mondjuk például abban, hogy miként őrölt az ősember, hogyan őrölte a gabonát vagy milyen ruhákat viselt - mondta el Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa.

A becsehelyi gyerekek az Erzsébet-tábor részeként látogattak el a múzeumba. Az első és második osztályosok érdeklődve hallgatták az előadást és kíváncsian próbálták ki az őskori gabonaőrlést.

– Tudjuk, hogy a gyerekek fantáziáját mindig is izgatta, hogy az ősök, a nagymamák, a szülők, az ükszülők hogyan élhettek. Ez már első osztálytól kezdve érdekli a gyerekeket. A mesékből például a boszorkányok, a hiedelmek. Ezért döntöttünk úgy, hogy akkor megnézzük, hogyan éltek az ősök a tárgyak formájában. A tárgyak beszélnek hozzájuk. Hogyan beszélnek? Hát, úgy, hogy megnézzük ezeket a tárgyakat. Így kerültünk ide - fejtette ki Tokorcsi Lászlóné, a Becsehelyi Általános Iskola pedagógusa.

A múzeum egész nyáron folyamatosan várja a csoportokat, táborozókat.