650 éves idén Tótszerdahely

facebook megosztás

A településen több rendezvénnyel ünnepelték volna meg a jubileumot, ám ezeket a járványhelyzet miatt elhalasztották. Egy, a falu történelmét bemutató kiállítás azonban elkészült, amit az adventi időszakig tekinthetnek meg az érdeklődők a szerdahelyi templomban.  

A település 1370-ben szerepelt először a krónikákban. A nemrégiben elkészült kiállításon több mint 200 darab fotó, illetve számos történelmi feljegyzés látható. 

– Megérdemli a múlt, az ősök és a falu azt, hogy legyen egy átfogó kiállítás, amiről én úgy gondolom, hogy már rég érett. De ez sem teljes, hiszen nem lehet teljesen a 650 évet felölelni. Még százat sem nagyon, nemhogy 650-et, de azért megpróbáltuk – mondta el Kolman Árpád, a Tótszerdahelyi Kulturális és Sport Egyesület elnöke, szervezője.

A szervezők több becses ereklyét is összegyűjtöttek a tárlathoz, amit folyamatosan bővítenek. A kiállítást látva a régi emlékek is előtörnek az érdeklődőkből, ezért a későbbiekben ezen történetek írásos formái is helyet kaphatnak a templomban.

– Azért választottuk a templomot, mert ott mindenki megfordul. Az embereknek nagyon tetszik, nagyon érdekli őket és rengeteg régi történet elevenedik fel. Jó látni, hogy jé, itt én vagyok vagy téged láttalak. Gondolkodtunk azon, hogy teszünk ki egy kis dobozkát és megkérjük őket, hogy kinek mi jut eszébe a képekről, azt tegyék bele, hiszen így megmaradnak olyan történetek, amik már rég elfelejtődtek volna – fűzte hozzá Proszenyák Ágnes hitoktató. A templomba betérő érdeklődők a hagyományos tótszerdahelyi népviselettel is megismerkedhetnek a kiállításon.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV) 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.