Bajban a fenyőfát termesztők

facebook megosztás

A karácsonyfa-termesztők helyzetét is alaposan megnehezítette a július 25-i esőzés. Egyes becslések szerint akár milliós károk is keletkezhettek az ültetvényeken.  

Régóta húzódó probléma, hogy a magyar karácsonyfa-termelők nem tudják felvenni a versenyt a multinacionális cégek kedvezményeivel, így évről évre egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Ez az időjárási viszontagságok miatt különösen igaz lehet a 2020-as szezonra.

– Egy másfél, kétméteres fenyő, hogy megnőjön ahhoz kell - most nordmann, minőségi fenyőről beszélek - nyolc, tíz év hozzá. Addig kell szorgalmasan művelni az ültetvényeket. Először elültetjük a fenyőt, két-, hároméves korában. Hároméves korában már három évet kellett vele dolgozni. Ezután kiültetjük, s akkor még tovább kell vele dolgozni, hat, hét évet, akár nyolcat is – mondta Kanász János, Surd polgármestere.  

A július 25-i esőzés hatására a surdi ültetvényeken több munkálat is elmaradt vagy későbbre tolódott. Ez pedig maradandó károkat okozott a termelőknek.

– Ahol megállt a víz ott azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon jelentős mértékű, több millió forintos kárt szenvednek el a gazdák. Tulajdonképpen a veszteség még nem is látható, egy-két hét el fog telni, amikor ezek a gyönyörű zöld fák nekiállnak sárgulni. Lesz olyan fa, ami a sok víztől el fog halni és nyilván majd pótolni kell – tette hozzá Rinfel János őstermelő.

Itthon mintegy háromezer hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa célú fenyőtermesztés. Az özönvíz okozta károk mellett az sem kedvez a gazdáknak, hogy egy uniós döntés értelmében a kivágott fákkal kereskedő gazdaságoknak nem jár plusz juttatás, bár a jelenlegi információk szerint ezt a problémát hazai forrásból orvosolná a kormány.

G.D. – H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.