Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága: Sikeres volt az ürgék betelepítése

facebook megosztás

Sikeres volt az ürgék betelepítése a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba. Az elmúlt 3-4 évben ugyanis megtízszerezték ezeknek a védett állatoknak a számát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó területen.

A dagonyázó, legelésző bivalyok mellett ürgéket is elcsíphetnek a látogatók a rezervátum területén. Régen a kisállat húsát is fogyasztották, hiszen nagyon tiszta állat, a bundájuk félnemes prém. Az ürgék napjainkban fokozottan védett állatok, olyan madaraknak szolgálnak fő táplálékul, mint a kerecsensólyom, ami szintén fokozottan védett.

– Közvetlen hasznáról nem beszélhetünk. Egy rágcsáló, ami növényevő, így akár kártevőként is szerepelhet, azonban nagyon megritkult az állománya Magyarországon. Természetvédelmi szempontból pedig jelentősége, hogy sok ragadozó madárnak szolgál táplálékul. Ezért külön figyelmet szentelnek neki a természetvédelmi berkekben, hiszen telepítéssel és mindenféle módszerrel próbálják fenntartani az állományt, mert olyan emblematikus madárnak, mint a kerecsensólyom, a fő táplálékát jelenti az ürge –  nyilatkozta Rozner György, a Kis-Balaton - Nagyberek Tájegység vezetője.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.