Balatoni villából a rács mögé

facebook megosztás

Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Debrecenben. A vállalkozó egy év alatt 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót. A milliárdos üzletember jelenleg letartóztatásban van, ügyvédje is gyanúsított.

Kelet-Magyarország egyik meghatározó élelmiszerláncának tulajdonosa 2017-ben több gazdasági társaságtól 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel. Az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedést, egy arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.

A nyomozás azonban kiderítette, hogy a vállalkozó külföldi életvitele csak álca, valójában itthon él, Magyarországról irányítja üzleteit, így az adómentességre sem jogosult. A számos élelmiszer-áruház és egy hajdúszoboszlói négycsillagos wellness-szálloda tulajdonosát végül balatoni villájában a NAV munkatársai ébresztették. Az akcióban ingatlanokat zároltak és bankszámlákat foglaltak a nyomozók, a biztosított vagyon értéke már most megközelíti az egymilliárd forintot, de a NAV vizsgálja a további évek milliárdos osztalékfelvételeit is.

A vállalkozó vadászházában tartott házkutatáson több doboz engedély nélküli éles lőszer és mintegy ezer liter, tisztázatlan eredetű gyümölcspálinka is előkerült.

A vállalkozót és ügyvédjét bűnszövetségben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A milliárdos üzletember jelenleg is letartóztatásban van. Ha bebizonyosodik bűnösségük, akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak - olvasható a NAV által közzé tett sajtóhírben.

Több információ itt »

Forrás: nav.gov.hu

(Borítókép: NAV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.