Életveszélyesen összemarcangoltak egy idős férfit a staffordshire terrierek

facebook megosztás

Az 50 éves nagykanizsai nő 2016. év óta 55 m² alapterületű lakásában gondozta és felügyelte a fia két, nagy testű, ivartalanított nőstény és ivaros kan amerikai staffordshire terrier fajtájú kutyáit.

Az állatok a kötelező oltásaikat 2013. május 8. napi születésük óta minden évben megkapták, chippel rendelkeztek, a terhelt, mint kutyatartó napi rendszerességgel sétáltatta őket pórázon, illetve a Nagykanizsa, Péterfai utcai kutyafuttatóban való szabadon engedésük révén gondoskodott mozgásukról. A kutyafuttató kapujának zárja – 2020. január 30. napját megelőzően már - huzamosabb ideje nem működött, ami a területet használó kutyatartók előtt - így a nő előtt is - ismert volt, a kapu bezárásáról a futtatót használó gazdák gondoskodtak, a terhelt a kaput a kutyái szabadon engedése után a pórázzal szokta rögzíteni.

2020. január 30. napján a terhelt 13 óra 30 perc körüli időben pórázon vitte a kutyákat, a kutyafuttatóhoz, miközben az ebeken szájkosár volt. A nő mielőtt a kapu bezárásáról gondoskodott volna, levette a szájkosarat a kutyákról és őket szabadon engedte. Ezt követően észlelte, hogy a kan kutya hangosan ugatva a kerítés mentén szalad a kapu felé – egy kint tartózkodó macska után -, mire a szuka kutya szintén a kapu felé iramodott, és mindkét eb kifutott a terhelt által biztonságosan nem rögzített kapun, aki hiába kiabált rájuk, az állatok tovább rohantak.

Ekkorra a macska már nem volt látható, viszont a Péterfai utca 1. szám alatti lakóház előtti területen tartózkodott egy idős férfi, akire a kutyák egyéb előzmény nélkül rátámadtak, és a földre került idős embert a feje tájékán mindkét eb marcangolni kezdte. A nő próbálta a kutyáit visszahívni, elhúzni, de az nem sikerült, azok továbbra is vadul tépték a vérző sérültet.

Egy ott lakó férfi a garázsából magához vett egy kapát, és azzal kezdte ütlegelni az állatokat, mire azok a férfire is rátámadtak - egyikük a bal combját megharapta -, a megvadult ebeket az ütlegelés sem tartotta vissza a további támadástól.

A rendőrjárőrök és a mentők megérkezését követően a terhelt a kan kutyát végül meg tudta fogni és a sérült mellől elvezetni, mire a szuka kutya is vele tartott, a nő így terelte vissza az ebeket a futtatóba, és annak kapuját belülről támasztva akadályozta meg az állatok ismételt kiszabadulását.

A 83 éves sértettet a mentők életveszélyes sérülésekkel szállították a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Traumatológiai Osztályára, ahol sürgősséggel megműtötték és az Intenzív Terápiás Osztályon helyezték el, ahol sebkezelése mellett vérátömlesztést, antibiotikumokat és keringéstámogató kezelést is kapott.

A sértett kutyatámadás miatti durva, többszörös harapott, roncsolt, szakított, csonkolt sérülései 8 napon túl gyógyuló, súlyos, közvetlen életveszélyt okozó sérülésnek minősülnek.

A sérülések bekövetkezésének módjára, körülményeire, a támadott testtájékok anatómiai helyeire, a sértett életkorára, a bekövetkezett sérüléseknél esetlegesen súlyosabb, akár halálos eredményt is előidéző sérülések kialakulásának reális lehetősége fennállt, melynek elmaradása a szerencsés véletlennek, továbbá az idejekorán megkezdett, szakszerű és célirányos egészségügyi-orvosi ellátásnak tudható be.

Az állatok védelméről szóló 1998. évi XXVIII. törvény értelmében állatokat úgy kell tartani, hogy ne veszélyeztessék más állatok illetve az ember biztonságát, továbbá közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

A nő ezen szabályokat nem tartotta be, így azzal, hogy a futtató területén az általa tudottan agresszivitásra hajlamos kutyáiról a szájkosarat levette, és az ebeket szabadon engedte, mielőtt még a futtató kapujának biztonságos bezárásáról gondoskodott volna, elmulasztotta

a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, amely miatt a kutyák a futtatóból kiszöktek és az idős sértettre rátámadva, neki életveszélyes sérüléseket okoztak.

A Zala Megyei Főügyészség életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt emelt vádat - tájékoztatta lapunkat dr. Jánky Judit ügyész, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

(Borítókép: police.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.