Ellopták dr. Papp Simon tiszti kardját – Százezer forintos nyomravezetői díj

facebook megosztás

Betörtek a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum bázakerettyei telephelyére, ahonnan eltulajdonították dr. Papp Simon geológus tiszti kardját. 100.000 forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval tud szolgálni a tárggyal kapcsolatban. 

Papp Simon a szénhidrogén-bányászat legjelentősebb alakja volt. Geológus, az MTA tagja és a nagykanizsai MAORT-telep egyik megálmodója, létrehozója.

– A kard amiatt nagyon fontos, mert az dr. Papp Simonnak, a MAORT egykori alelnök-vezérigazgatójának a tulajdona volt. Papp Simon kiemelkedő személyisége volt a zalai és a magyarországi olajiparnak, olajkutatásnak. Szomorúan vettük tudomásul, hogy a bázakerettyei olajipari kiállításból ezt a kardot ellopták – mondta Cseh Valentin, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum történész-muzeológusa.

A lopást kedd reggel fedezte fel Szalai Géza, az Olajipari Múzeum üzemeltetője és Csatlós Csilla Bázakerettye polgármestere. A kard értéke, amit a Bázakerettye irányából Budafa felé kanyarodó út melletti intézményben tároltak, felbecsülhetetlen.  

– Ennek az értéke felbecsülhetetlen. A rendőrség azt kérdezte tőlem, hogy mennyire értékelem.

– „Nem tudom. Millió? Tíz millió?” – mondtam. – Nem lehet forintban mérni. Felbecsülhetetlen. Az olajipar számára, illetve a hagyományőrzők, akik tisztelik és Papp Simon örökségét eddig is óvták, ápolták, azok számára ez felbecsülhetetlen. Meg kell találnunk, ha a föld alól is – tette hozzá Szalai Géza.

A múzeumba vélhetően a mosdó ablakán keresztül juthatott be a tolvaj. Betörte a vitrint és mást nem vitte el, csak a kardot. A szakemberek szerint tudta, hogy miért megy, más nem érdekelte. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.