Előzzük meg a gépjármű tüzeket!

A hőmérséklet emelkedésével gyakran előfordul, hogy a túlmelegedés miatt tűz keletkezik a járművünkben. Kis odafigyeléssel ezek a tüzek megelőzhetőek.

A motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok is további tűzveszélyt jelentenek. Ezek a veszélyek az év minden időszakában tűz keletkezésének egyik forrásai lehetnek, kiemelten igaz ez a nyári időszakra. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, kopás, a tömítések hiánya, tömítetlensége. Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzét okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag, helytelenül beszerelt fényszórók, világítás, az egyéb javítások, az elhasználódásból eredő beavatkozások, a biztosítéktábla meghibásodása, kiiktatása. Problémát okozhat a meglazult, vagy nem megfelelően megszorított kötéseknél kialakult nagy átmeneti ellenállás, zárlat, az elektromos vezetékek szigetelésén – a szerelés során létrejött – mechanikai sérülések, az üzemanyag ellátó rendszer vezetékeinek elhasználódása, a vezetékek repedése, törése.

A melegebb időszakban fokozottan figyeljünk a járművünkre veszélyt jelentő tűzforrásokra és ennek fontosságára hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét is, hogy megelőzhetőek legyen a gépjárműtüzek.

Az autók esetében a tűz leggyakrabban a motortérben, és az utastérben keletkezik. Gyakran előfordul, hogy az emberek a munkájukhoz használt motoros eszközök működtetéséhez szükséges üzemanyagot a járművek rakterében, csomagterében tárolják. A meleg következtében ez szintén a tűz keletkezésének egyik melegágya.  

Ezzel nem csak a saját járművünk, illetve életünket tesszük ki veszélynek, hanem a környezetünket is.

Bár nem előírás, de nagyon fontos, hogy akinek lehetősége van rá, helyezzen el egy tűzoltó készüléket a gépjárművében. Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas és nem foglalt nagy helyet. A nagyobb kár kialakulásának megakadályozása érdekében a legfontosabb mindig a tűz tovább terjedésének meggátolása. Amennyiben rendelkezünk tűzoltó készülékkel akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság