Emléktáblát állítottak vitéz Vadász Jánosnak Surdon

Emléktáblát állítottak vitéz Vadász János, egykori surdi lakos háza falán a Szent György Lovagrend és a Grádics Egyesület tagjai. Az 1892-ben született hőst Arany Vitézségi Éremmel tüntették ki az I. világháborúban tanúsított hősies helytállásáért. 

A Szent György Lovagrend és a Grádics Egyesület tagjainak fő célja, hogy az első világháborúban szolgáló, majd vitézségi kitüntetést szerző katonák egykori lakhelyénél egy emléktáblát helyeznek el. Hosszú keresés után jutottak le Surdra, hogy leróják tiszteletük a falu egykori lakosa előtt.

– 1939-ben megjelent Vitézek Albumának az adattárából dolgozunk. Abban tulajdonképpen megtaláljuk a vitéznek a nevét, az egykor viselt rendfokozatát, azt a foglalkozást, amit 1939-ben végzett, s azt a lakhelyet ’39-ből, tudjuk a születési évet és születési helyet és aztán ebből az adatokból indultunk ki – mondta el Fülöp András, a Grádics Egyesület elnöke.

Vitéz Vadász János dédunokája ma is abban a házban él, amit dédnagyapja épített. A rokonok sokat hallottak a háborús hősről, hiszen rengeteg monda kering a faluban az ismert katonáról. 

– Elbeszélések, mondák, legendák maradtak fent róla. Annyit tudunk, hogy nagyon becsületes, hazaszerető, istenfélő ember volt. Igazából a testi adottságaiból adódóan, hiszen nagyon magas, délceg férfiember volt, és már a megjelenésével komoly tekintélyt parancsolt. Nagy tisztelet övezte – mondta el Vadász Annamária.

A polgármester mellett a faluból többen eljöttek az ünnepélyes eseményre, hogy tiszteletüket tegyék az emléktáblánál.

– Nagyon büszke vagyok én saját magam is és a település nevében is elmondhatom, hogy büszke erre a kiváló rendre, mert ez ritka dolog –  nyilatkozta Kanász János, Surd polgármestere.

Vadász Jánost a bukovinai határon mutatott hősies helytállásáért 1921. augusztus 21-én ütötte vitézzé Horthy Miklós, Magyarország kormányzója.  A Szent György Lovagrend és a Grádics Egyesület tagjai folyamatosan kutatnak és továbbra is igyekeznek minden egykori vitéznek országszerte méltó emléket állítani.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)