Engedélyt kapott Magyarország a légi szúnyoggyérítésre

facebook megosztás

Engedélyt kapott Magyarország a légi szúnyoggyérítésre. A rendelet szerint 180 napon keresztül a katasztrófavédelem munkatársai elvégezhetik a gyérítést, ám a kémiai szerek nem tesznek jót a méheknek, hiába kapnak róla értesítést a méhészek, néhány egyed így is elpusztul.  

Többféle eszközzel lehet a szúnyoggyérítő szereket kijuttatni és a szerek között is vannak különbségek. Ezek közül megkülönböztetünk kémiai és biológiai szereket. A biológiai, ami a szúnyoglárvákra hat, a másik a kifejlett példányokra. Technológiailag pedig földi és légi gyérítést különböztetünk meg.

– Ami most izgalmat okoz, az az, hogy külön eljárás keretében légi kémiai gyérítésre is sor kerül. Ez azt jelenti, hogy a permetszert a repülőkről juttatják el a szakemberek azokra a helyekre, ahol különösen nagy szúnyoginváziót találtak vagy tapasztaltak. Ez azt jelenti, hogy egy külön eljárás keretében engedélyeztetni kellett ennek a módszernek és ennek a technológiának az alkalmazását újra. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ meg is tette –nyilatkozta S. Tóth Anikó tűzoltó százados, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferense.

Arról, hogy Zala megyében mikor kerül sor légi kémiai gyérítésre a katasztrófavédelem honlapján szúnyoggyérítés alatt, településre lebontva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Somogyi Gyula méhész szerint a légi gyérítés nem tesz jót a méheknek, hisz a nagy melegben nem lehet bezárni őket, különben azért pusztulnak el.

– Azt tudjuk, hogy nem olyan régen hoztak egy olyan rendeletet, hogy Magyarország kapott engedélyt 180 napra, hogy légi permetezést hajtson végre. Ennek egyáltalán nem örülünk ugyanis napközben is 30 fok körüli hőmérséklet van, este se csökken számottevően alá és gyakorlatilag napnyugta előtt megkezdik a légi permetezést. Be kellene zárnunk a méheket, de ezt nem tudjuk megtenni mert akkor azért pusztulnának el, mivel 30 fokba nem lehet bezárni a méheket – mondta el  Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke.

Somogyi Gyula azt is megjegyezte, hogy az évek alatt a méhek immunitása a kémiai hatások miatt egyre gyengébb, ennek következtében néhány egyed legyengül vagy elpusztul egy-egy légi gyérítés során.

A város tájékoztatása szerint Nagykanizsán augusztus 13-án terveznek földi szúnyoggyérítést.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.