Érkezik a parlagfűszezon

Számos embert érintenek a parlagfű pollenje okozta allergiás tünetek. A tulajdonosoknak így folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák ennek a gyomnak a fejlődését. Abban az esetben, ha ezt elmulasztják, pénzbírságra vagy kényszerkaszáltatásra számíthatnak a tulajdonosok.   

Sok ember szenved a parlagfű pollenje által okozott allergiától és a pollennel együtt a szervezetbe bekerült környezetszennyező anyagoktól. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján gyakrabban jelezték, első sorban belterületi ingatlanoknál a gyomnövény meglétét. Az idei év időjárása azonban nem kedvezett a parlagfű szaporodásának.  Abban az esetben, ha valaki észlel parlagfüvet közvetlen környezetében és nem tesz eleget kötelezettségének, akkor a büntetés jelenthet pénzbírságot vagy kényszerkaszáltatást.  

– A bejelentést több helyre is megtudja tenni. Legcélszerűbb a NÉBIH honlapján meglévő parlagfű bejelentőre jelentkezni és akkor megadni a parlagfűvel szennyezett területnek a helyrajzi számát és a helyét. Ezt meg lehet tenni nálunk a közterületfelügyeleten vagy a Polgármesteri Hivatal jegyzőjénél is – mondta  Bakonyi Tamás, Nagykanizsa közterület felügyelet csoportvezetője. 

G.D.

(Borítókét:Kanizsa TV)