Fekete szennyeződés lepte el a Principális vizét Murakeresztúrnál

facebook megosztás

A vízügyi hatóság még vizsgálja az okokat, de a minták alapján úgy tűnik, szennyvíz is került a Princibe. A szennyezettség miatt számos folyami rák elpusztult. 

Rögtön jelezték az illetékeseknek a murakeresztúriak is a Pricin látható szennyeződést. A nagy esőzések miatt szennyező anyagok is kerülhettek a vízbe, az okokat még vizsgálják, de egyelőre az emberi mulasztást sem lehet kizárni.  

– Az első bejelentésektől fogva rögtön jeleztük a hatóságoknak a jelenséget, de lakossági bejelentés is érkezett a katasztrófavédelemhez, a vízügyi hatósághoz. Azóta a mai napon telefonos egyeztetést folytattam a vízügyi hatóság igazgatójával és ő jelezte, hogy folyamatban vannak a vizsgálatok. Több helyszínen vettek vízmintákat és tapasztaltak olyan szennyeződést, mint például szennyvíz – nyilatkozta Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.

Gyuranecz Tiborné és fia a rákok mentésében segédkezett. Ezek az állatok védettek, eszmei értékük eléri az 50.000 forintot.  

– Mikor megláttam az első két döglött rákot a meder mellett felhívtam a fiamat, aki nagyon szereti a rákokat, halakat, hüllőket, azonnal kijött és elkezdett keresgélni. Körülbelül 8 élő rákot találtunk, amit egy vödörbe raktunk és kivittük a Murába – árulta el Gyuranecz Tiborné.

Kovacsics Anikó arra lett figyelmes, hogy feketévé vált a víz, valamint a bűzre, ami a Principálistól jött.

– Egy képviselő úrnak egyből jeleztem is, hogy látta-e a Princit, hogy milyen sötét és büdös és kint vannak a rákok. Ő gondolom utána tette, amit kellett ez ügyben – fűzte hozzá Kovacsics Anikó.

A bűz  két hét alatt némiképp enyhült, valamint a víz színe sem olyan koszos már, azonban a lakók azt mondták: korántsem hasonlít előző állapotához.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.