Filmes alkotótábor Zalamerenyén

Filmes alkotótáborban élik ki magukat azok a 18 éven felüli felnőttek, akik érdeklődnek a mozgókép világa iránt. Az egyhetes oktatáson megtanulják a szakma alapjait elméletben és gyakorlatban is.  

Forog a kamera Zalamerenyén, ahol a táborlakók megkapják azt az alap filmes képzést, amit az egy hét végeztével akár önállóan is hasznosítani tudnak majd a későbbiekben. 

– Remélem, hogy lesz olyan, aki utána önállóan is elkezd majd filmet készíteni. Vagy akár kialakul egy kisebb csapat, akik összejárnak és hasznosítják ezt a tudást, amit itt próbálunk nekik adni. Ez a tábor azzal a céllal indult el, hogy az egy hét alatt egy fikciós kisjátékfilmet elkészítsünk a nulláról. Úgy, hogy az ötlet is itt szülessen meg és azt használjuk, ami itt a környezetünkben rendelkezésünkre áll – mondta Pap Árpád, a Cél Film alkotótábor szervezője.  

A stábot a szervezők alakították ki a jelentkezések alapján. 

– Egy stábot szerveztünk össze, egy virtuális, képzeletbeli stábot, ami most már kézzel fogható. Minden egyes funkcióra, amik a filmkészítésben vannak, azokra lehetett jelentkezni. Mi, mint producerek, Árpival kiválogattuk a jelentkezések alapján, hogy ki, mire alkalmas – tette hozzá Keményffy Tamás, a Cél Film alkotótábor szervezője. 

A tábor alatt szakmai és technikai segítséget nyújtanak gyakorlott profi és független filmesek segítségével a felnőtt tanulóknak. A feszített munkatempó mellett pedig rengeteg türelemre is szükségük van a jó csapatmunkához.

– Amellett, hogy egy nagyon jó szakmai ismertetőt kaptunk a filmes világról a felkészítésen, az első két napon, amellett feszes tempót diktálnak a szervezők. Mivel nagyon színes emberek jöttek össze, különböző emberek és senki nem ismert senkit. Ez azért jó, hogy meglássuk milyenek vagyunk mi, hogy tudunk alkalmazkodni, létrehozni valamit és ebben az a lényeg -ami nagyon ritka manapság -, hogy meg kellett tanulnunk az értő hallgatást és a figyelmet a másik iránt és ezt gyorsan lereagálni. Ezáltal tudunk jól működni – fejtette ki  Németh Tihamér.      

A szervezők arra törekszenek, hogy megismertessék a résztvevőkkel az alacsony költségvetésű és a költségvetés nélküli filmezés nehézségeit, valamint, hogy azoknak buktatóit sikeresen átvészeljék és megoldják a táborozók.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)