Fokozott figyelmet igényelnek a háziállatok a hőségben

A folyamatos folyadékpótlás mellett a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy reggel, valamint késő délután sétáltassuk kedvenceinket, hiszen a forró aszfalt égési sérüléseket is okozhat az állatok mancsán.

Az egyik legfontosabb teendő, hogy a kis kedvenceinket ne hagyjuk a gépjárművekben, hiszen a nyári kánikulában hamar 50 fok felé emelkedhet a hőmérséklet az autókban. Virág Zsolt szerint az elmúlt 5 év tapasztalatai pozitívak, a gazdák egyre jobban figyelnek arra, hogy ne hagyják kocsiba zárva az állataikat. 

– Azt tudni kell, hogy 50-60 fokban egy állat negyedóra alatt képes hősokkot kapni. Gyakorlatilag, ha ez megtörténik, akkor vissza lehet hűteni az állatot, és ha szerencsénk van nincs utána szervi károsodás, viszont ebbe nagyon könnyen bele is lehet halni. Aki már kipróbálta azt, hogy milyen zárt autóban, 35 fokban tűző napon kint maradni, az tudja, hogy milyen mértékű terhelést tesz a keringésre és azt is tudja, hogy minél idősebb egy állat, annál nehezebben viseli az extrém körülményeket – mondta el Virág Zsolt állatorvos.

A nyári hőségben a menhely dolgozói és az önkéntesek is odafigyelnek arra, hogy egy bizonyos hőmérséklet felett ne vigyék ki az aszfaltra az ebeket.

– Az otthon tartott kutyákat célszerű reggel vagy este sétáltatni, amikor nem forró az aszfalt. Hozzánk 11 órától lehet jönni. Szerencsére mi olyan helyen vagyunk, ahol végig árnyékos részen tudnak sétáltatni. Ha elér egy bizonyos fokot a hőmérséklet, akkor már nálunk sincs lehetőség a kutyasétáltatásra. Ilyen esetben van 3 nagy méretű futtatónk, oda vannak kiengedve az állataink – tette hozzá Skanecz Tamás, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője.

Skanecz Tamás azt is elárulta, hogy a hosszú szőrű kutyákat már tavasszal célszerű megnyírni, valamint a friss vizet folyamatosan biztosítani kell, még a lakásban tartott ebeknek is.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)