Földesi Zoltán kiállítása Szepetneken

A népi kultúra elemeit örökíti meg Földesi Zoltán hobbi modell és makettkészítő. Kiállítása megtekinthető a szepetneki Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Kultúr-Pince klubjában. A látogatók a kiállított darabok funkcióját is megismerhetik.  

Földesi Zoltán 2017 óta alkot, elárulta: első munkáját sógornője lányának lakodalmára készítette. Már azzal is nagy sikert aratott. A kiállított tárgyak között szerepel gémes kút, kukoricagóré, kerekes kút és egy parasztház galambdúccal.

– Szepetneki születésű vagyok. Olyan hátterem volt, amit a különböző iparosok adtak át nekem. Anya nagybátyám ácsmester volt itt a faluban, az apai nagybátyám pedig asztalos. Én tőlük nagyon sokat tanultam. Ez mind közrejátszott abban, hogy meg tudtam csinálni egy górét vagy egy kerekes kutat – mondta Földesi Zoltán.

Földesi Zoltán építészként dolgozik. Azt mondja, hogy szakmája szerinte sokban segíti egy-egy modell elkészítésében.

– Örömmel tölt el bennünket, és itt a bennünket alatt a helyi lakosságot értem, hogy itt Szepetneken az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Kultúr-Pince klubjában adhattunk helyet az egykor volt szepetneki lakó, Földesi Zoltán alkotásainak. Zoltán részéről ez egy felajánlás és én úgy gondolom, hogy a barátság és a szakmai elhivatottság is arra kötelez, hogy megbecsüljük és kellőképpen népszerűsítsük ezeket a remekműveket – vélekedett Kocsis Edit, a Szepetneki IKSZT vezetője.

Kocsis Edit azt is elmondta, a kiállításra nagy az érdeklődés, a helyi óvodásoknak néprajz órát tartottak, aminek segítségével megismerkedhettek a gyerekek a kiállított tárgyak funkciójával.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)