Horgászó gyerekek népesítették be a Csónakázó-tó szigetét

Horgászó gyerekek népesítették be a Csónakázó-tó szigetét Nagykanizsán. Az öt napos horgásztáborban 35 fiatal tanulhatta meg a pecázás titkait és válhatott igazi horgásszá. 

Nagyon sokan jelentkeztek a Szúnyog, a Zrínyi, az Olajipari Dolgozók, valamint az Egyesült Izzó Horgászegyesületek közös szervezésében, a MOHOSZ támogatásával meghirdetett horgásztáborra. Az idén 35 gyereket tudtak fogadni a szervezők.

– Igazából a jelentkezés ennél több volt, de úgy gondoltuk, hogy a 35 gyerek az a létszám, akiknek megfelelő minőségű tábort tudunk szervezni. A tábor lebonyolítása, a programok nagyon emberigényesek. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a városban lévő horgászegyesületek -mivel közösen valósítjuk meg ezt a programot - minden nap delegálnak segítőket – nyilatkozta Szépligeti Ferenc, Zrínyi HE elnöke.

A gyerekek a tábor alatt nem csak pecáznak és tanulják a horgászás alapjait, hanem rengeteget kirándulnak és megtanulnak a természettel együtt élni. 

– Természetvédelmi oktatásban volt részük, ahol a Csónakázó-tó élővilágával ismerkedhettek meg. Illetve különböző horgászmódszereket tanítunk és mutatunk be nekik. A lényeg, hogy megtanuljanak önállóan horgászni, illetve vigyázni a környezetükre. Ne szemeteljenek, ne rongáljanak a vízparton. Ahogy ők itt találnak a vízparton azt úgy is hagyják, vigyázzanak rá – mondta Farkas Péter, a Zrínyi HE sportfelelőse.

Egy lelkes kishorgász elmesélte, hogy mit tanult a pár nap alatt és hogyan állnak neki pecázni.

– Először ugye ki kell nyitni a horgászbotot és össze kell szerelni. Utána rá kell rakni a csontit vagy kukoricát, amivel szeretnél horgászni és akkor után a beállítani az úszót, hogy hogyan szeretnél horgászni. Fenekezni vagy ilyesmi és utána mehet a horgászat. Utána bedobjuk a vízbe és amikor leviszi az úszót akkor az vagy hal, vagy kő. Meg kell nézni, hogy viszi-e oldalra vagy nem – árulta el Barota László.

Szinte elrepül a nap a pecásoknak, annyi elfoglaltságuk akad. A táborban öt csapatra bontva versenyeznek a gyerekek. Ügyességi feladatokat oldanak meg és halakat fognak. A jó eredményekért külön nekik készített dévér dínár a fizetség.

– Nem is tudom, hogy milyen halakat fogtam. Annyit tudok, hogy az egyik halam az karikakeszeg volt. Az egyik csapatban egy kisfiú vagy kislány fogott egy vörösszárnyú keszeget is. Úgyhogy gyűlnek itt össze a halak mindenkinél – mesélte Árvai Emlília .

A program utolsó napján a legtöbb dévér dínárt összegyűjtő csapat tagjai jutalomként egy saját pecabotot kaptak, amivel már önállóan horgászhatnak kedvükre a fiatalok.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)