Informatikai Diákolimpia Nagykanizsán

facebook megosztás

27. alkalommal rendezték meg a CEOI, Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát, melynek idén Nagykanizsa adott otthont. A versenyen több ország képviseltette magát, de a pandémia miatt egyes nemzetek versenyzői online végezték a feladatokat. Magyarország, mint nevező ország 8, köztük két nagykanizsai diákkal vett részt a versenyen.

5. alkalommal rendezték meg Magyarországon a diákolimpiát, melynek ez évben Nagykanizsa adta székhelyét. A versenyre minden ország előválogatókon választotta ki a versenyzőit, akik képviselték saját országukat.

– Ez egy versenyprogramozási vetélkedő. Azt jelenti ez a programozás, hogy nem azt a felületet, nem azt a részét programozzák a gyerekek, mellyel egy normál felhasználó találkozik, hanem a mögötte levő tartalommal, algoritmusokkal foglalkoznak. Ehhez nagyon sok gyakorlásra, edzésre van szükség. Úgy kell elképzelni, mint egy sportversenyre való készülést. Hetente háromszor, négyszer online versenyeken vesznek részt a gyerekek, ahol két-három órás etapokban tanulják és művelik a programozást – mondta el Erdősné Németh Ágnes fő szervező, a Neumann János Számítógép-tudományi társaság alelnöke.

Marco Meijer a holland csapat egyik tagja tavaly már részt vett a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, ahol bronzérmes lett.

– A Közép-Európai Informatikai Diákolimpia kérdései könnyebbek voltak és több feladatot is meg tudtam oldani. Tavaly az IOI-on csak egy feladványt tudtam megoldani, most pedig már kettőt – mondta el Marco Meijer.

Lukas Münzel Svájcból érkezett. Ő még nem vett részt ehhez hasonló versenyen. Szerinte, aki hozzá hasonlóan nem rendelkezik hasonló tapasztalatokkal, annak nehéz lehetett elsőre.

– Még általános iskolában kezdődött nálam, amikor az intézményben volt egy robotika versenyünk. Ott ismerkedtem meg a programozással és folytatódott később, táborokban vettem részt és egyre jobban érdekelt. Így kezdődött az egész – fogalmazott Lukas Münzel.

Horcsin Bálint egyike volt azon diákoknak, akik Magyarországot képviselték. A fiatal a budapesti Németh László Gimnázium diákja.

– Hatodik óta programozok valamilyen szinten. Kilencedik óta versenyzek és informatikával szeretnék foglalkozni a jövőben. Az ELTE-n folytatnám a tanulmányaimat programtervezői informatikusként – árulta el Horcsin Bálint.

A versenyen összesen 600 pontot tudtak összegyűjteni a diákok. A versenyrészvétel pedig nagyban segíti a későbbiekben a tanulók életét, hisz egy állásinterjú során az önéletrajzukban szereplő eredmények hozzájárulnak a könnyebb elhelyezkedéshez.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.