Ismét készültségben vannak a Nagykanizsa környéki települések

facebook megosztás

Még két hét sem telt el az utolsó özönvízszerű esőzés óta, most ismét készültségben vannak a Nagykanizsa környéki települések. A következő napokban újra nagy mennyiségű csapadékot ígérnek a szakemberek. Surdon és Liszóban is felkészültek az esetleges károk megakadályozására. 

Milliós károk keletkeztek Surdon a két héttel ezelőtti esőzések miatt. A meteorológia és a katasztrófavédelem tájékoztatása miatt a településekre már újabb adag homokot és homokzsákokat hozattak, hogy megelőzzék az esetleges újabb katasztrófát. A polgármester azonban bízik abban, hogy nem éri ismét természeti csapás a falut.

– Bízom abban, hogy még egyszer nem fog megismétlődni ez a nagy csapadék, hogy nem lesz 100-200 mm csapadék, mert az a helyzet, hogy még nincsenek helyreállítva az árkok. Az árkokat ki kell tisztítani. A vízügy teljesen még fel sem mérte a károkat és mire helyreállítják az legalább, - ha nekiállnak - minimum, jó esetben is fél év. Most, ha sok eső lesz, akkor még nagyobb a valószínűsége, hogy még előbb kiöntenek a patakok, mert nincsenek megoldva a problémák, nincsenek a medrek, árkok helyrehozva – nyilatkozta Kanász János, Surd polgármestere.

Liszóban is mindent megtettek az elmúlt napokban és most is folyamatosan intézkednek, hogy ne forduljon elő újra a július végén történt szerencsétlenség.

– Pályázatot nyújtottunk be vis major támogatásra, azon kívül az önkéntesek bevetették az erejüket, mindenüket, annyit dolgoztak tegnap délután, hogy lehetőleg ezt az árvíz helyzetet megoldjuk és ne történhessen meg, ami július 25-én megtörtént – mondta el Vajóczki Gyuláné, Liszó alpolgármestere.

Liszóban egy vállalkozó is rengeteget segít a falunak, valamint a hétvégén tartott Liszói Rockfeszten is összefogtak a rockerek és rögtönzött adománygyűjtés után a rászoruló családoknak ajánlották fel a befolyt összeget. 

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.